14.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Danas odluka o istražnom zatvoru: Voditelju odjela dao 5000 eura, a pomoćniku...

Danas odluka o istražnom zatvoru: Voditelju odjela dao 5000 eura, a pomoćniku pročelnika još 500 da dobije potrebne dozvole

Treba vam nekakva dozvola za vašu nekretninu? Ili prometna suglasnost na geodetski elaborat kojim se uređuje pristup vatrogasnih vozila vašoj nekretnini? To su stvari za koje dozvole izdaje grad, odnosno za to zaduženi nadležni ured. No kada zapne, možda se treba malo pogurati? S nekom određenom količinom novca…. Mora da su tako razmišljali poduzetnici koji su u četvrtak uhićeni u još jednom kraku istrage koji se bavi raznim koruptivnim aktivnostima u Zagrebu. A takvo razmišljanje dovelo ih je do prvo do stražnjeg sjedala policijske marice, zatim do USKOK-ove sobe za ispitivanje, te neke od njih na posljetku i do suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

On bi tijekom petka trebao odlučivati o zahtjevu USKOK-a za određivanjem istražnog zatvora, onima za koje je USKOK istražni zatvor zatražio. Zasad je poznato da je uhićeno 10 osoba, zbog sumnje da su počinili niz koruptivnih djela poput zloporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. Među uhićenima su osim raznih poduzetnika i neki djelatnici grada Zagreba, što sadašnji što bivši, odnosno umirovljeni.

Ovaj potonji je Milivoj Kotrla koji je bio voditelj Odjela za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u Sektoru za promet odjela za organizaciju i upravljanje prometom Gradskog ureda za poslovno uređenje, izgradnju graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Kao takav, Kotrla je bio ovlašten da odlučuje koji su uvjeti potrebni za izdavanje lokacijskih dozvola te za izdavane suglasnosti o tehničkoj dokumentaciji. Pa je, kako sumnjaju istražitelji, očito tu svoju poziciju koristio da si malo podeblja osobni račun.

Odnosno, kako se sumnja, tražio je novac da bi pogurao dozvole ako bi nešto zapelo, a jedan od onih za kojeg USKOK sumnja da mu je dao mito je i Krešimir Huzjan, vlasnik društva Gradarh. On je zatražio suglasnost za geodetski elaborat kojim bi se definirao vatrogasni prilaz tvrtki Savska 32, a događalo se to tijekom listopada i studenog 2020. Kotrla mi je obećao dati suglasnost na elaborat, no da bi to učinio tražio je 5000 eura.

Huzjan mu je, kako se sumnja, pristao dati taj novac, a ono što se dalje događalo Kotrla je, kako se sumnja, dogovarao s Darkom Barunom, pomoćnikom pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje komunalne infrastrukture u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu. No da bi Barun “obavio” svoj dio posla Huzjan je trebao platiti dodatnih 500 eura. Kako se sumnja, za taj iznos Barun bi ishodovao rješenje koje je Huzjanu bilo potrebno. Huzjana se sumnjiči da je pristao dati taj novac Barunu, pa se sumnja da je Kotrla naložio jednom od svojih podređenih da napravi prometnu suglasnost na spomenuti geodetski projekt.

Kotrlin počinjeni je sastavio suglasnost kao što je Kotrla tražio, a tu suglasnost je u studenom lani izdao Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju rada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Kotrla je potpisao suglasnost, nakon čega mu je, tvrde istražitelji, Huzjan u gotovini predao 5000 eura. Potom je sličnu stvar napravio i Barun u svom djelu posla, a posrednik u plaćanju 500 eura Barunu bio je Kortrla s kojim se Huzjan koncem studenog lani sastao kako bi mu dao novac za Baruna. Tih 500 eura je Kotrla naknadno predao Barunu.

Po sličnom principu obavljali su se “poslovi” i s ostalim osumnjičenim poduzetnicima, koji su davali mito kako bi dobili potrebne dozvole. Među uhićenima su i Ivan Papić, Zdravko Čabraja, dugogodišnji predsjednik Mjesnog odbora Ivanja Reka i arhitektica Sanja Borisavljević. Svi osumnjičenici su duže vremena tajno praćeni i prisluškivani, a tijekom četvrtaka su im pretražene kuće, stanovi, vozila i poslovni prostori. Istražitelji su izuzeli sve što bi im moglo biti korisno, a za sada nije poznato je li u tim pretragama nađen i novac. Svi uhićeni osumnjičenici su po dovršetku pretraga bili dovedeni u USKOK na ispitivanje, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike