25.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Plenković na Vladi: Bez obzira na to što neki šarlatani mantraju...

VIDEO Plenković na Vladi: Bez obzira na to što neki šarlatani mantraju o tajmingu, uhićenja potvrđuju da nema pritisaka niti privilegiranih

Vlada danas na sjednici donosi odluku o ublažavanju posljedica velikog nevremena na području Požege i okolice.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru kazao je da je danas osam godina članstva u EU. “U tom kontekstu održana je sjednica Vijeća za uvođenje eura”, rekao je, prenosi dnevnik.hr.

“Što se tiče pandemije – Hrvatska je prema podacima ECDC-a u zelenom, što je dobro za našu turističku sezonu i naš imidž kao turističke destinacije”, kazao je Plenković i dodao kako je bitno da što više građana koristi COVID digitalnu potvrdu.

“Vrlo je važno da potvrdu koristi što veći broj naših građana, do nje se dolazi jednostavno, a omogućit će im sudjelovanje na koncertima, festivalima, klubovima i otvorenim drugim manifestacijama”, objasnio je Plenković.

Nekoliko lokalnih žarišta

“Nije dobro što ima nekoliko lokalnih COVID žarišta gdje se nisu poštivale mjere. Oštro ćemo sankcionirati svaki takav kiks”, dodao je.

“Mislim, prije svega, na neke druge zemlje koje prate epidemiološku situaciju u zemljama gdje idu njihovi državljani i zato što manje žarišta – to će nam sezona i gospodarska situacija biti bolja”, rekao je.

Naveo je da je cijepljeno 44 posto građana i apelirao na sve da se cijepe.

“Postoje novi, zarazniji sojevi gdje se vide posljedice u nekoliko europskih zemalja, situacija je ozbiljna i trebali bi se zaštitit što prije”, rekao je Plenković.

“S obzirom da Hrvatska trenutno ima jako puno neutrošenih doza, odlučili smo donirati 310.000 doza. Limitirani smo skladištenjem doza. 210.000 doza ide u BiH”, rekao je Plenković i dodao da će po 20.000 doza biti donirano u još pet zemalja – Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kirgistanu.

O prelasku granice s BiH

“Postoje određene glasine o modalitetima prelaska granice s BiH, osobito prema Dalmaciji. S te strane sutra će biti sastanci ravnatelja policije i carine sa svim nuditeljima prijelaza dolje, s gradonačelnicima pograničnih gradova u BiH da se razriješe bilo kakve nedoumice”, rekao je Plenković.

“Režim prelaska granice je onakav kakav je cijelo vrijeme, nema nikakve diskriminacije niti želje s hrvatske strane da se otežava ljudima dolazak u Hrvatsku. Sustav je ‘1,2,3’ – ili ste preboljeli, imate potvrdu o cijepljenju ili negativan test i s te strane ćemo učiniti maksimalan napor da se otklone glasine koje uznemiruju ljude s obje strane granice”, zaključio je.

Potpora za očuvanje radnih mjesta

“Važna tema su potpore za očuvanje radnih mjesta. U proteklih godinu dana smo imali cilj očuvati radna mjesta. Za to je izdvojeno 11,7 milijardi kuna, kad se tome pridodaju doprinosi koji su oprošteni, to je 17 milijardi kuna za oko 120 tisuća poslodavaca, odnosno 700.000 radnika”, rekao je Plenković i dodao da je osiguranika danas više 56.000 nego lani.

“Broj nezaposlenih je u ovom trenutku manji za 8500 ljudi nego prije pandemije. Očuvali smo radna mjesta i došli u poziciju da je prosječna neto plaća viša od 7000 kuna”, rekao je Plenković i dodao kako sada prelazimo u fazu kreiranja novih radnih mjesta.

“To podrazumijeva da od srpnja završavamo s horizontalnim pristupom očuvanja radnih mjesta i prelazimo na prilagođeni pristup”, objasnio je i dodao kako će se ići u analiziranje privatnog sektora.

“Pritom postoje i mjere za skraćeno radno vrijeme koje će i dalje biti dostupne onima koji ih budu trebali”, najavio je Plenkvoić i dodao da će u dogovoru sa Stožerom i HZZ-om nastojati povezati daljnje potpore s procesom cijepljenja.

Plenković navodi da će Vlada i dalje pomagati privatnom sektoru u djelatnostima u kojima je smanjen opseg rada. “Od srpnja ćemo stvari sagledati na način koji je prilagođen novim okolnostima”, istaknuo je.

“Uskoro će biti uplaćen avans za potres na Banovini u iznosu od 40 milijuna eura. Iz Fonda solidarnosti za potrese na Banovini i u Zagrebu dobit ćemo milijardu eura”, rekao je Plenković.

Potpore za Požeško-slavonsku županiju

“U međuvremenu se dogodilo i nevrijeme u Požegi i okolici. Donijet ćemo niz odluka o potporama, prije svega u poljoprivredi jer su štete velike. Ukupan iznos potpora bit će veći od 50 milijuna kuna za Požeško-slavonsku županiju”, najavio je Plenković.

Plenković smatra da je Haška presuda Stanišiću i Simatoviću odluka koja izaziva nezadovoljstvo jer su kažnjeni samo za ratne zločine na području BiH.

“Nadamo se da će presuda biti preinačena jer se radi o najtežim ratnim zločinima poput onih u Vukovaru”, rekao je Plenković.

Komentirao je i uhićenja i izvješće USKOK-a

“Ovo je još jedan dokaz da USKOK i policija vode aktivnu i konkretnu borbu protiv korupcije. Slučajeva je više nego prije. Bez obzira što neki šarlatani mantraju o tajmingu, uhićenja potvrđuju da nema pritisaka niti privilegiranih, te da stranačke iskaznice, obiteljski kontakti i ostalo nemaju veze s tim”, rekao je Plenković.

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku o ublažavanju posljedica nevremena koje je pogodilo Požegu i okolicu. Na dnevnom je redu odluka o pomoći poljoprivrednicima te sanaciji škola, sudova i vojarne. Donijet će i odluku o projektima obrane od poplava na tom području.

Bit će iznesene informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i potres te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju, kao i nekoliko odluka vezanih za pomoć gospodarstvu uslijed pandemije COVID-19.

Vlada će raspravljati i o potporama male vrijednosti za pomoć pogođenim djelatnostima iz prometnog sektora, turističkog te industrije kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed pandemije, prenosi dnevnik.hr.

Sjednica Vlade u četvrtak, 1. srpnja 2021. godine, u 13.00 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice:

1. Informacija o aktualnom stanju vezanom za potres

2. Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj

3. Prijedlog rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. godinu za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode na području Požeško-slavonske županije

4. Prijedlog odluke o pomoći poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na područjima u Požeško-slavonskoj županiji za 2021. godinu

5. a) Prijedlog zaključka o sanaciji školskih ustanova na području Požeško-slavonske županije
b) Prijedlog zaključka o sanaciji objekata pravosudnih tijela na području Požeško-slavonske županije
c) Prijedlog zaključka u vezi s aktivnostima i projektima obrane od poplava na području Požeško-slavonske županije
d) Prijedlog zaključka o uklanjanju posljedica štete zbog prirodne nepogode u vojarni “123. brigade Hrvatske vojske” u Požegi

6. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona

7. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama Zakona o vodama (EU)

8. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu (EU)

9. Izvješće predsjednika Vlade Republike Hrvatske o održanim sastancima Europskoga vijeća

10. Prijedlog odluke o upućivanju humanitarne pomoći donacijom cjepiva protiv bolesti COVID-19

11. Prijedlog odluke o donošenju programa potpora male vrijednosti za pomoć pogođenim djelatnostima iz prometnog sektora, turističkog te industrije kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed aktualne pandemije COVID-a 19

12. Prijedlog odluke o dopuni Odluke o usvajanju Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19 i usvajanju Izmjena i dopuna Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19

13. Prijedlog odluke o usvajanju Izmjene i dopuna Programa jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija

14. Prijedlog odluke o prihvaćanju Modernizacije i restrukturiranja željezničkog sektora

15. Prijedlog odluke o donošenju Programa sufinanciranja pripreme infrastrukturnih projekata kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini za 2021. godinu

16. Prijedlog odluke o davanju državnog jamstva u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak, za kreditno zaduženje Kliničkog bolničkog centra Rijeka, radi financiranja nastavka izgradnje objekata i nabave opreme za novu bolnicu na lokalitetu Sušak – izgradnja objekata, usluge stručnog nadzora nad izvođenjem radova, projektantskog nadzora, upravljanja projektom gradnje te druge usluge u gradnji

17. Prijedlog odluke o darovanju nekretnina u k.o. Sveti Filip i Jakov Općini Sveti Filip i Jakov, u svrhu izgradnje nove poduzetničke zone „Zona zanatskih i servisnih djelatnosti Sv. Filip i Jakov“

18. Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti na Statut Državne vatrogasne škole

19. Prijedlog uredbe o uredskom poslovanju

20. Prijedlog zaključka u vezi s Programom obrazovne, znanstvene, kulturne suradnje, suradnje u području mladih i sporta između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izraela za godine 2021. – 2024.

21. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u drugom polugodištu 2020.

22. Izvješće o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tijekom epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-COV-2 u Republici Hrvatskoj, za razdoblje od 16. siječnja do 31. svibnja 2021. – provedba Zaključka Hrvatskoga sabora

23. XV. izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom za 2020.

24. Godišnje izvješće o radu i Financijsko izvješće Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo za 2020.

25. Izvještaj o radu Agencije za obalni linijski pomorski promet za 2020. godinu

26. Godišnje izvješće o radu Povjerenstva za osiguranje izvoza za 2020. godinu

27. Prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske nad 13. dodjelom nagrada „Zlatna bilanca“.

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice:

1. Verifikacija stajališta Republike Hrvatske za sastanak Europskog vijeća, 24. i 25. lipnja 2021.

2. Prijedlog za davanje suglasnosti zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava za postizanje prijateljskog rješenja spora (ograničeno)

3. Pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2021. – usmeno izvješće

4. Kadrovska pitanja

5. Informacije, pitanja i prijedlozi.

Najnovije

Još iz rubrike