25.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno U tijeku nova akcija USKOK-a: Uhićeno desetero ljudi, među njima djelatnici gradske...

U tijeku nova akcija USKOK-a: Uhićeno desetero ljudi, među njima djelatnici gradske uprave. Uhićeni Bandićev rođak i suprug popularne bivše misice?

U Zagrebu jutros nova uhićenja, ponovo su povezana s Milanom Bandićem. Neslužbeno, uhićeno je još deset ljudi, među kojima osam poduzetnika i dva zaposlenika Grada Zagreba. U USKOK-u je danas nastavljeno ispitivanje jučer uhićenih.

– U jučerašnjoj akciji USKOK-a uhićeno je osmero ljudi, a akcija je nastavljena i danas

– Rano jutros uhićeno je osam poduzetnika i dva zaposlenika Grada Zagreba

– U USKOK-u je nastavljeno ispitivanje jučer uhićenih

Još uvijek nema službene potvrde o današnjim uhićenjima.

U USKOK-u je jutros ispitan ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

“Bačić je ispitan danas ujutro u 8, iznosio je obranu i negirao počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem. Nadamo se kako mu neće biti određen istražni zatvor i da će se brzo vratiti na radno mjesto”, potvrdio je Bačićev odvjetnik Nikola Mandić reporteru Nove TV Ivanu Čorkalu.

Ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića USKOK sumnjiči da je još 4. lipnja prošle godine Bandiću za sređivanje projekta Vrtovi svjetla isporučio – 50 tisuća eura, javlja NET.hr.

Polako cure imena uhićenih. Među njima je navodno i arhitektica Sanja Borisavljević, vlasnica i direktorica firme ADE Studio. Jedan od uhićenih je i pomoćnik pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje infrastrukture i objekata mjesne samouprave Darko Barun.

Nova uhićenja nastavljena su u četvrtak. Rano jutros privedeno je deset osoba, a riječ je o kaznenim djelima primanja mita. N1 javlja kako je uhićeno osam poduzetnika i dva zaposlenika Grada Zagreba.

Ovaj se put sumnja da su zaposlenici Grada Zagreba uzimali mito od poduzetnika kako bi im ishodovali razne dozvole. Među uhićenima je i poduzetnik i građevinar Ivan Papić, muž bivše Miss sporta Stefany Hohnjec, javlja Jutarnji list. Među uhićenima je i Bandićev rođak, javlja Večernji list. Među jutros uhićenima je i Zdravko Čabraja, član gradskog odbora Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365, javlja N1.

Jučer su u Zagrebu provedene tri akcije uhićenja i pretresa. USKOK je u srijedu popodne počeo ispitivati uhićene, sve je trajalo do dugo u noć, a danas se očekuje da će USKOK objaviti priopćenje i detalje o akcijama.

Sinoć su u USKOK-u ispitani Ana Stavljenić Rukavina, ugostitelj Denis Mohenski i još jedna osoba, a danas se očekuje ispitivanje petero preostalih osumnjičenih, među njima je i Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a, kojeg USKOK sumnjiči za posredovanje u primanju i davanju mita između Milana Lončarića i bivšeg gradonačelnika Milana Bandića. USKOK ga neslužbeno tereti da je za to dobio mito, odnosno stan u središtu Zagreba u Radićevoj ulici.

Jučerašnja uhićenja povezana su s koruptivnim kaznenim djelima vezanima za bivšu gradsku upravu, zagrebačkim Adventom i Dječjom bolnicom Srebrnjak. Među uhićenima su Kazimir Bačić, Denis Mohenski, Jelena Čeklić, Andreja Šulentić, Zdravko Krajina, Vladimir Džajo i Ana Stavljenić Rukavina. Spominje se i još jedna, osma osoba, ali nije joj službeno potvrđen identitet.

U srijedu popodne počela su ispitivanja u USKOK-u, gdje su dovedeni Ana Stavljenić Rukavina i Denis Mohenski. Kasno navečer dovedena je još jedna osoba, ali nije službeno potvrđeno o kome se radi.

Zbog sumnje u nezakonite radnje na zagrebačkom Adventu privedeni su bliski suradnici pokojnog zagrebačkog gradonačelnika, među kojima i “kralj Adventa” Mohenski. Naime, Mohenski bi za nisku cijenu dobio u najam lokacije za kućice, a onda bi ih za mnogo veće iznose davao u podnajam. U istoj akciji preivedena je i Jelena Čeklić, članica Povjerenstva za javne površine u kojem se odlučivalo o kućicama, ali i vozač Zdravko Krajina.

Bivša ministrica zdravstva i Bandićeva desna ruka Stavljenić Rukavina neslužbeno je privedena zbog zlouporabe položaja i ovlasti prilikom imenovanja novog ravnatelja bolnice Srebrnjak. Uhićena je i Andrea Šulentić, članica upravnog vijeća bolnice Srebrnjak te nekadašnja pročelnica u Bandićevoj gradskoj upravi.

“Osjećam se prazno, kao ispuhani balon, nema tu posebne sreće ni zadovoljstva, meni je drago da je proradila pravna država. Zbog budućnosti moje djece, zbog budućnosti naše djece, znanstvenika i svega ostaloga”, komentirao je uhićenje bivši ravnatelj Srebrnjaka Boro Nogalo u Dnevniku Nove TV.

Uhićeni se moraju očitovati o krivnji, braniti se šutnjom ili krenuti s aktivnom obranom, a to bi moglo trajati satima. Nakon što iznesu obranu, uhićene će izvesti pred istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu koji će odlučivati o zadržavanju u istražnom zatvoru.

Privođenja su u srijedu izazvala brojne političke reakcije i komentare na temu tajminga uhićenja. “Pitanje je tajminga i zašto sada. Nakon održanih izbora na kojima je Bandićeva stranka izgubila izbore ja bih volio da imamo više epiloga, a manje spektakularnih uhićenja”, komentirao je saborski zastupnik Nikola Grmoja, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike