23.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Jonjić: Veliki je rizik da nas privid normalnog dovede u katastrofalnu situaciju

Jonjić: Veliki je rizik da nas privid normalnog dovede u katastrofalnu situaciju

Imunolog Stipan Jonjić s Medicinskog fakulteta u Rijeci upozorio je kako postoji veliki rizik da nas privid normalnog, biologija virusa i naše greške najesen opet dovedu u katastrofalnu situaciju s Covidom.

Na snagu u svim zemljama Europske unije danas stupa odluka o primjeni digitalnih potvrda. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, rekla je da je digitalna potvrda sredstvo koje će s vremenom postajati sve jednostavnije za primjenu te da će biti sve jednostavnije doći do nje.

“Nekakav najlogičniji način nastavka našeg života je upravo danas s tom digitalnom potvrdom da nam se bude lakše okupljati i da radimo sve ono što volimo raditi i što smo morali izbjegavati u posljednje vrijeme, odnosno vrijeme pandemije”, rekla je Pavić Šimetin za emisiju Hrvatskog radija ‘U mreži prvog’.

Jonjić je rekao da smo sad svi u prividu normalnog, ali da postoji veliki rizik da nas taj privid i biologija virusa te naše greške dovedu opet najesen u katastrofalnu situaciju.

“Ništa se bitnoga nama nije promijenilo osim famoznog cijepljenja koje je za sada, izgleda, jedini uspješan način borbe”, rekao je Jonjić.

Virusi tendiraju mutacijama, poboljšanjima, do kraja ljeta vjerojatno ćemo imati nekoliko novih varijacija, rekao je također. Međutim, istaknuo je, izgleda da se za sada nije dogodila varijanta koja je potpuno rezistentna na cijepljenje.

“Međutim, može se dogoditi varijanta koja je praktički potpuno rezistentna na ovo cijepljenje i mi moramo tražiti druge opcije. Naravno, druge opcije su nove vrste cjepiva, nove varijante cjepiva koje ciljaju takozvani konzervirani dio virusnom genoma, odnosno proteoma, na koji virus ne može napraviti ništa, jer ako mutira taj dio, onda nema tog virusa više. I na tome se puno radi”, rekao je Jonjić.

“Dok nemamo potpuno jasno pokriveno cijepljenje i dok nemamo lijeka za Covid-19, ostaju nam konzervativne mjere koje su nepopularne, a to su zapravo oprez, ciljane mjere kako bi se spriječilo širenje epidemije”, rekao je također Jonjić, dodavši da nije optimističan, odnosno da je umjereno pesimističan što se tiče jeseni s obzirom na našu procijepljenost.

“Jednostavno me strah, ne vidim načina kako bi optimizam pomogao”, rekao je, prenosi HRT, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike