0.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Chagasova bolest: Uzrok, simptomi i kada se morate obratiti liječniku?

Chagasova bolest: Uzrok, simptomi i kada se morate obratiti liječniku?

Chagasova bolest je infekcija koja se prenosi ubodom stjenice Triatomina na kojoj se nalazi parazit Trypanosoma cruzi koji uzrokuje bolest. Ime je dobila po brazilskom liječniku Carlosu Chagasu koji je otkrio ovu bolest još 1909. godine.

Bolest se naziva i američka tripanosomijaza jer se pojavljuje većinom u Južnoj Americi, Srednjoj Americi i Meksiku, u siromašnim, ruralnim područjima. Ako se ne tretira, može izazvati velike srčane probleme, ali i probleme probavnog sustava te na kraju može dovesti i do smrti.

Kako se prenosi Chagasova bolest?

Chagasova bolest se prenosi kontaktom s izmetom ili urinom inficirane stjenice. Stjenice prenose parazite, a obično žive u zidovima kuća, skladišta ili kokošinjaca u ruralnim područjima. Aktivne su noću, a svoju žrtvu napadaju ubodom, pri čemu odlažu izmet, a čovjeka najčešće bodu po licu pa se zato zovu i bube poljupca. One obave nuždu, a osoba onda to dalje grebanjem širi u pore kože ili u usta i nos te potom zaraženi izmet ulazi u krv.

Osim toga, u nekim slučajevima se parazit može prenijeti i hranom koja sadrži parazit, transfuzijom krvi koja je zaražena, ali i prijenosom zaražene majke na tek rođeno dijete, kao i transplantacijom inficiranog organa.

Kako prepoznati Chagasovu bolest?

Ova bolest ima dvije faze. U akutnoj fazi, koja traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci nakon same infekcije, simptomi su blagi i jedva primjetni. Prvi znakovi su promjene na koži, odnosno lezije ili pak ljubičasto oticanje kapka jednog oka. Može se pojaviti i:

povišena temperatura
glavobolja
blijeda boja kože
povećani limfni čvorovi
bolovi u trbuhu ili prsima
otežano disanje

U ovoj fazi najvažnije je ubiti parazite lijekovima, a onda će se sami simptomi povući. Ako se ova faza ne liječi, dolazi do kronične faze.

Druga faza nastupa deset do dvadeset godina nakon pojave infekcije, a kod nje paraziti napadaju srce i probavni sustav. U ovoj fazi je kasno za ubijanje parazita, već se umjesto toga tretiraju simptomi. Čak 30 posto pacijenata razviju srčane poremećaje, dok njih 10 posto ima problema s probavnim sustavom. Nekoliko godina nakon infekcije može doći do aritmije srca ili čak zastoja srca.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Ako ste putovali u Ameriku, gdje se nalazi ovaj parazit i razvili ste neke od simptoma, potrebno je posjetiti liječnika. Važno je liječnika obavijestiti o prethodnom putovanju. Dijagnoza se postavlja na temelju krvnih pretraga, tankog ili gustog razmaza. Može se obaviti i pretraga određenih organa koji su zahvaćeni, kao što su limfni čvorovi.

Kako se tretira Chagasova bolest?

Najvažnije je ubiti i ukloniti parazite iz tijela u akutnoj fazi, a to se postiže lijekovima, nifurtimoksima ili benznidazolima. Kod kronične faze, liječenje je simptomatsko, točnije tretiraju se simptomi. Tako se koriste lijekove protiv zatajenja srca, elektrostimulator srca, po potrebi presađivanje srca ili operacija probavnog sustava.

Dakle, Chagasova bolest se najčešće pojavljuje u siromašnim državama Amerike, a uzrokuje je stjenica, točnije parazit Trypanosoma cruzi. Bolest ima akutnu i kroničnu fazu, a važno je reagirati odmah u akutnoj fazi i to ubijanjem parazita. Ovako neće ni doći do kronične faze i potencijalnih životno opasnih komplikacija, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike