25.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava VIDEO koji će vas rastopiti: Psi i mačke mogu biti najbolji prijatelji

VIDEO koji će vas rastopiti: Psi i mačke mogu biti najbolji prijatelji

Svi znamo onu izreku “Vole se kao pas i mačka”, ali to u većini slučajeva nije istina, suživot pasa i mačaka može prerasti u veliko prijateljstvo. No, iz vlastitog iskustva znam da je ipak malo kompliciranija varijanta kada starijoj mački na njen teritorij, u vaš dom, dovodite štene. Obrnuto je iz mog iskustva, lakše.

Naime, prednost dovođenja psa, u kuću s mačkom je u tome što psi i mačke nemaju ista teritorijalna pravila, mačke su izrazito teritorijalne te svako upoznavanje mora biti pažljivo i postupno. Vrlo je važno da jako pazite ako je vaša mačka u prošlosti imala agresivne ispade prema psima ili ih se boji i obrnuto, ako imate psa koji je u prošlosti bio agresivan prema mačkama, to je također znak da njihovo upoznavanje može biti opasno.

Ako mački dovodite psa, morati ćete napraviti neke promjene kako bi očuvali njen teritorij. Radite to postupno, prije dolaska psa, biti će opuštenija i lakše će se naviknuti na promjene. Ako posudu za njenu hranu držite na podu, stavite je na povišeno i osigurajte joj sigurno utočište. Penjalica može biti pravo utočište za mačku koju pas lovi po kući. Što je pas veći, penjalica bi trebala biti veća.

Ako imate psa i dovodite mačku, ona mora imati utočište u kojem će se početi navikavati na novo okruženje. Prvo ju nježno držite u rukama i pustite psa da ju ponjuši, ako već u tom trenutku izbije nesporazum, imate problem, ali nije neriješiv. Ako se pas uzbudi, nemojte vikati na njega i nemojte ga kažnjavati, već ga smirite. Svaka vrsta kazne može izazvati još gore reakcije jer će pas vašu reakciju povezati s prisutnošću mačke .

Smirite ih i mačku odnesite ju u drugu sobu u kojoj ćete ju ostaviti neko vrijeme da istražuje mirise. Prvih dana joj u toj prostoriji možete i staviti posudu za vršenje nužde, hranu i vodu, igračke i penjalicu. Neko vrijeme ju nosite na rukama i mazite kad ju iznosite iz njene “sigurne sobe”, psa pustite da ju njuši ali mu nikako nemojte dozvoliti da skače na vas i nju.

Kad vidite da su se oboje smirili, možete im davati poslastice, isprva na pristojnoj udaljenosti. Nagrada će ih naučiti da se dobre stvari događaju kad je druga životinja u blizini. Pomoću slatkiša naučite mačku da se ne boji psa, a pas da se lijepo ponaša kad je mačka u blizini. S vremenom počnite premještati mačkine stvari, posudu za vršenje nužde stavite gdje će uvijek stajati i pokažite mački, pametne su, zapamte odmah, ako primjetite da pas želi pojesti mačji izmet, što je vrlo često, ukorite ga i zagradite prostor da mačka može slobodno ući a pas ne. Isto tako hranu za mačku stavite na povišeno mjesto jer ćete teško naučiti psa da ne pojede njenu hranu.

Kad s vremenom budete sigurni da su se pas i mačka navikli jedno na drugo, možete ih postupno ostavljati na miru. Ali promatrajte ih sa sigurne udaljenosti…

Ako ste vi smireni i uporni, sve će doći na svoje i vaši će ljubimci postati najbolji prijatelji!

Najnovije

Još iz rubrike