25.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Najavljuju se nagrade i bonusi za one koji se cijepe. Capakova zamjenica...

Najavljuju se nagrade i bonusi za one koji se cijepe. Capakova zamjenica otkrila i mogući scenarij za jesen

Kako građane motivirati da se cijepe? Iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo Dnevnik Nove TV doznaje što je u planu..

”Čak polako i davati nekakve posebne nagrade, bonuse za one koji se odluče za cijepljenje”, otkrila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Kakve to posebne nagrade – još ne otkrivaju, iako je premijer jutros jasno rekao da, da se njega pitalo, ”ne bi uložio lipe u kampanju”.

A u ponedjeljak su se Zagrebu građani mogli cijepiti bez prethodnog naručivanja. U Bjelovar je stigao Cjepko – COVID autobus koji će građanima omogućiti cijepljenje na kućnom pragu, također bez naručivanja.

Ne procijepimo li većinu stanovništva i epidemiolozi najavljuju tešku jesen. ”Moralo bi biti 70 posto cijepljenih do jeseni barem prvom dozom. Ako se to ne dogodi, praktički sigurno imamo četvrti val s delta sojem. Ako ne bude dinamika cijepljenja dovoljno brza, moram reći da po procjenama Europskog centra za kontrolu bolesti četvrti je val moguć i prije jeseni”, otkriva Pavić Šimetin.

Dalmacija strahuje od novog delta soja, s obzirom na to da bi veća zaraza mogla značiti i prekid turističke sezone. No rijetko tko o tome želi govoriti naglas.

Delta soj, kazao mi je zadarski epidemiolog, najvjerojatnije je stigao u Zadar. Dosad je najviše slučajeva zabilježeno u Šibensko-kninskoj županiji, taj soj prisutan je i u Splitsko-dalmatinskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, a jedan slučaj zabilježen je i u Zagrebu.

Epidemiolozi, pak, poručuju da svi oni koji su cijepljeni, posebice s dvije doze, ne bi trebali strahovati od zaraze, posebno ne u onom najgorem obliku.

Jedini izlaz u borbi protiv novog indijskog delta soja jest cijepljenje. Ne dišemo dobro kao nacija po tom pitanju, a Dalmacija debelo kaska s oko 30 posto procijepljenosti”, izvijestila je iz Zadra reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Najnovije

Još iz rubrike