23.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno DIP objasnio što će se dogoditi kad Đuri Sessi istekne mandat predsjednika

DIP objasnio što će se dogoditi kad Đuri Sessi istekne mandat predsjednika

Državno izborno povjerenstvo oglasilo se o prestanku mandata predsjednika Vrhovnog suda i predsjednika Državnog izbornog povjerenstva.

Priopćenje se prenosi u cijelosti.

“Državno izborno povjerenstvo u vezi s upitima i komentarima pojedinih medija o načinu njegovog funkcioniranja nakon prestanka mandata predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske g. Đure Sesse, koji je po položaju i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva ističe sljedeće:

Državno izborno povjerenstvo sukladno Zakonu o Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske (Narodne novine, 44/06 i 19/07) kao stalno i neovisno državno tijelo djeluje u sastavu koji čine predsjednik Povjerenstva, četiri potpredsjednika i četiri člana Povjerenstva, te odlučuje na sjednicama, kao kolektivno tijelo, većinom glasova.

Na osnovi Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske, Državno izborno povjerenstvo je na sjednici održanoj 11. lipnja 2015. donijelo Poslovnik o radu Državnog izbornog povjerenstva, koji je stupio na snagu danom objave u Narodnim novinama 19. lipnja 2015. (Narodne novine, broj 69/15; dalje: Poslovnik).

Člankom 8. Poslovnika propisana su prava i dužnosti potpredsjednika Povjerenstva te je stavkom 3. istog članka propisano da ako predsjednik Povjerenstva ne odredi potpredsjednika Povjerenstva koji ga mijenja, dužnost predsjednika Povjerenstva obavlja potpredsjednik Povjerenstva kojeg izaberu potpredsjednici i članovi Povjerenstva.

Svi potpredsjednici i članovi Povjerenstva su položili prisegu pred predsjednikom Hrvatskog sabora. Dva potpredsjednika Povjerenstva iz redova sudaca imenuje Opća sjednica Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a druga dva potpredsjednika i članove Povjerenstva imenuje Hrvatski sabor.

U skladu s tim, a s obzirom da zbog prestanka mandata predsjednik Povjerenstva neće moći odrediti potpredsjednika Povjerenstva koji ga mijenja, svi potpredsjednici i članovi Povjerenstva će 20. srpnja 2021., sukladno prethodno navedenim odredbama Poslovnika, odrediti potpredsjednika koji će obavljati dužnost predsjednika, sve do izbora novog predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a samim tim i novog predsjednika Državnog izbornog povjerenstva”, stoji u priopćenju, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike