18.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska VIDEO Užas u Požegi: Led zatukao vrane, stotine polomljenih i poluživih ptica...

VIDEO Užas u Požegi: Led zatukao vrane, stotine polomljenih i poluživih ptica bespomoćno leži u parku

Nezapamćeno olujno nevrijeme praćeno ledom koje je u petak poharalo Požeštinu nije pogodilo samo obiteljske kuće, poljoprivredne kulture, građevinske i gopodarske objekte, nego i životinjski svijet. Nakon nezapamćenog nevremena i tuče koja je poharala ovo područje, teško pogođeni zvečevački park u središtu Požege ostao je bez brojnih stabala. Većina stabala izgubila je grane i lišće, mnoga gnijezda vrana koja su se nalazila u krošnjama su uništena.

Građani koji su nakon oluje šetali parkom svjedočili su strašnom prizoru – desetke vrana zatukao je led i smrtno su stradale. Duž cijelog parka bili su leševi, a mnoge su ptice polužive i polomljene bespomoćno ležale. Građani koji su se u subotu u večernjim satima samoinicijativno okupili kako bi pomogli unesrećenim životinjama obratili su nam se s dramatičnim apelom za pomoć.

– Šokirali smo se kada smo ugledali mnoge vrane koje su ozlijeđene u nevremenu ostavljene nemilosti prirode i prepuštene bolnom i laganom umiranju. Mi ih sada skupljamo i tražimo ljude koji su ih voljni preuzeti, držati ih u svojim domovima i tako pomoći u liječenju i spašavanju – rekao nam je Denis Ćosić, jedan od građana koji su organizirali akciju za pomoć preživjelim pticama.

Očajne ranjene ptice slomljenih krila koje su preživjele neviđeno nevrijeme bezglavo tumaraju parkom. Građani su zatekli stotine ozlijeđenih vrana od kojih je većina imala prijelome nogu ili krila.

Uspjeli su ih skloniti svega desetak. Kada su pokušali stupiti u kontakt s nekom od nadležnih institucija, naišli su, kažu, na odbijenice i prebacivanje odgovornosti. Većina kontaktiranih uputila ih je na Komunalac koji za vikend ne radi te nije izlazio na intervencije.

Početkom tjedna navodno komunalci idu u sređivanje parka i volonteri se boje pokolja. Zbog tog mole sve koji su voljni primiti i pružiti smještaj spašenim vranama da im se jave.

– Nažalost, oni najslabiji su zapostavljeni. Naše neprocjenjivo blago, biljni i životinjski svijet, ostavljeno je devastirano i prepušteno mučnom odumiranju. Kao ljudska bića trebamo se zapitati kako možemo okretati glavu i odugovlačiti s pomaganjem – poručili su Požežani u apelu, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike