15.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno DSV: U srijedu odluka o trećem javnom pozivu za Vrhovni sud

DSV: U srijedu odluka o trećem javnom pozivu za Vrhovni sud

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Miliković zakazao je novu sjednicu na kojoj bi se trebao raspisati treći javni poziv za izbor novog predsjednika Vrhovnog suda.

“DSV bi trebalo raspisati novi treći javni poziv, nadajmo se da će biti treća sreća. Na poziv se onda mogu javiti kandidati koji su zainteresirani. Imamo sjednicu zakazanu za 30. lipnja pa ćemo donijeti odluku o raspisivanju novog javnog poziva. S obzirom da smo prethodna dva javna poziva stavili rok od 30 dana za prijavu mislim će radi ravnopravnosti prema svim zainteresiranim kandidatima rok biti isti”, kazao je Milković za N1.

Milković kaže da ne nastupa ustavna kriza zbog toga što Zlata Đurđević nije u Saboru izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda bez obzira što sredinom srpnja ističe mandat aktualnom predsjedniku Đuri Sessi.

“Ne mislim da nastupa ustavna kriza jer je zakonom predviđeno da ako se predsjednik ne izabere da ga mijenja njegov zamjenik, u ovom slučaju Marin Mrčela. Zakon kaže da ga mijenja zamjenik koji je postavljen godišnjim rasporedom poslova. Taj raspored se u pravilu donosi za godinu dana. Pitanje je hoćemo li to tumačiti da ga on mijenja i dalje ako se dotad ne izabere novi predsjednik suda”, pojašnjava Milković i napominje da je nejasna procedura nakon nove godine.

“Pitanje je tumačenja može li ga mijenjati zamjenik. U pripremi je i izmjena Zakona o sudovima da DSV nakon što prođe nova godina postavlja vršitelja dužnosti. Ja se nadam da ćemo dotad ipak dobiti novog predsjednika. O izmjenama ipak treba pitati ministarstvo pravosuđa i uprave koje radi na izmjeni tog zakona” zaključio je Milković za N1.

Najnovije

Još iz rubrike