25.1 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Velik rast hrvatskog izvoza, iskorak i u Končaru

Velik rast hrvatskog izvoza, iskorak i u Končaru

Hrvatski izvoz i prerađivačka industrija dobro se oporavljaju od posljedica pandemije. Izvoz je u prva četiri mjeseca ove godine sa svojih 5,5 milijardi eura porastao za 18,6% u odnosu na 2020., no još je značajnije da je porastao za 14% u odnosu na predkriznu 2019. Izvozne tvrtke, pogotovo u području farmacije, prehrane te elektro i metalo-prerađivačke industrije, svojom su konkurentnošću i prilagodbom, dokazale koliko su bitne za održivost gospodarstva i u najzahtjevnijim kriznim vremenima.

U jednom od laboratorija Končareva Instituta za elektrotehniku proizvode se najsuvremeniji računalni dijelovi tramvaja. Sve se to ugrađuje u tramvaje njihove sestrinske tvrtke i izvozi u Latviju.

– Razvili smo novu generaciju i centralnih računala i displeja, odnosno sučelja sa vozačem. Vrlo smo ponosni jer nam se čini da je to sučelje s vozačem jedno od najmodernijih rješenja koja se primjenjuje u tračničkim, tramvajskim vozilima u svijetu u ovom trenutku, objašnjava predsjednik Uprave Končar – Instituta za elektrotehniku Siniša Marijan.

Končereve tvrtke trenutačno rade i na hidrogeneracijskim pogonima u Skandinaviji, imaju projekte na Bliskom Istoku, Austriji i Njemačkoj. Prvo tromjesečje ove godine prihodi su im rasli 15 posto, dok su prošlu godinu, unatoč pandemiji, završili s rastom operativne dobiti od čak 30 posto.

– Bila je određena zabrinutost da će doći do pada potražnje. Međutim, moramo reći da su se realni trendovi odigrali dosta povoljno za nas. Tako smo uz prilagodbe poslovanja, koje smo uspjeli dosta brzo ostvarit – napravili čak bolji rezultat nego što je to bila 2019. godina, tvrdi član Uprave Končar – Elektroindustrije Božidar Poldrugač.

Veliki globalni poremećaj, koji je izazvala pandemija, mnoge su hrvatske izvozne tvrtke dobro iskoristile, i uključile se u opskrbne lance, najviše na tržištu Europske unije, kaže Suzana Knežević, voditeljica odjela za internacionalizaciju HGK-a. Korona kriza je, dodaje – pokazala koliko je važno kada je gospodarstvo izvozno orijentirano.

Izvozno orijentirane zemlje puno brže izlaze iz recesije. One, ističu u Komori, utječu i na modernizaciju tehnologije, inovativnost, porast zapošljavanja, BDP-a, deviznih rezervi te ukupnu konkurentnost gospodarstva, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike