25.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska N1 s očajnim mještanima Požeštine: Užas, dobro da me nije ubilo

N1 s očajnim mještanima Požeštine: Užas, dobro da me nije ubilo

Nakon jučerašnjeg nevremena u Požeško-slavonskoj županiji zbrajaju se štete na kućama i u poljoprivredi. Na nekim mjestima štete su stopostotne. Ministri su pohrlili u Požegu i obećavaju brzu intervenciju države.

Nakon jučerašnjeg nevremena praćenog tučom veličine oraha koje je poharalo Požegu i okolna mjesta, zbrajaju se štete. Ponegdje su one stopostotne. Tamošnji mještani očajni su, no Vlada obećava brzu intervenciju već na sjednici u četvrtak, a danas su Požeštinu obišli i svi resorni ministri.

Ni mjesec dana nakon velike poplave, novo nevrijeme. Građani uz pomoć gradskih službi saniraju štetu.

Josipu su stradale kuća i garaža. Krova više kao i da nema.

“Voda je kroz deku prolazila u boravak, u cijeli stan u gornjem dijelu kuće. Prošla je voda i led u cijelom donjem dijelu. Sve su kuće nastradale, uglavnom se snalazimo”, kazala je Katica Ivić iz Požege.

Sve je krenulo u petak oko 16 sati. Snažna tuča veličine jajeta porazbijala je stakla na kućama, oštetila krovove, fasade i automobile.

Nevrijeme je zahvatilo i okolna sela, ali i ostatak Požeško-slavonske županije. Na 112 stiglo je više od 500 poziva, stradale su brojne poljoprivredne površine.

“Ovako nešto doživio nisam. Samo što te ne digne u zrak. Lupa. Ja izašao van kad me lupio jedan komad s leđa, dobro da me nije ubio. To je užas. Ovakvo što doživio nisam, eto”, ispričao je jedan mještanin.

Vatrogasci imaju pune ruke posla. Oštećeni crijepovi su svuda po gradu i oko kuća.

“Svi prozori su porazbijani, crijep je dignut. Nije to dugo trajalo. Trajalo je jedno desetak minuta”, rekao je Ivica Družinac iz Požege.

Čiste se prometnice, saniraju krovovi, samo pukom srećom nije bilo ozlijeđenih. Županica i gradonačelnik Požege traže pomoć Vlade.

“Pomoć, naravno, mora biti žurna jer ovo su štete koje ne trpe odgađanje jer, ne daj Bože nekakve kiše, razmjeri štete bili bi daleko veći”, rekao je Željko Glavić, gradonačelnik Požege.

“Teško je govoriti o nekakvim vrijednostima, one su milijunske. Ne da su u milijuna, on e su u desecima milijuna kuna. Ono što nekako najviše boli su štete u poljoprivredi”, rekla je pak Antonija Jozić, požeško-slavonska županica.

Požegu su obišli i resorni ministri. Vlada obećaje pomoć nakon procjene šteta. Prve odluke bi trebale biti već na idućoj sjednici Vlade.

“Na prvom mjestu, da se ovdje radi o velikoj prirodnoj nepogodi. Možemo je nazvati i katastrofa. Kod poljoprivrede, nažalost, prema ovim izvješćima koje smo mogli čuti su štete toliko velike da će se dugi niz godina morati oporavljati”, rekao je potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Resorna ministrica poručuje poljoprivrednicima da neće biti prepušteni samima sebi te da će Vlada u kratkom roku iznaći dodatne mehanizme potpore.

“Na pojedinim poljoprivrednim gospodarstvima štete su i 100 posto. To dodatno unosi nemir među naše poljoprivredne proizvođače”, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pogođena mjesta posjetio je i ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović.

“Moramo biti svjesni da se u ovoj županiji jako puno ljudi bavi poljoprivredom. I svim onima koji nisu imali osigurane nasade ili imaju veliku štetu, moramo na neki način pomoći”, kazao je.

U Požeštini se nadaju da na tu pomoć neće predugo čekati, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike