14.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Konzumiranje previše soli može biti opasno, a premalo još opasnije

Konzumiranje previše soli može biti opasno, a premalo još opasnije

Kako ističu stručnjaci, previše je histerije oko unosa soli u organizam posljednjih godina pa objašnjavaju da ni uskraćivanje soli, kao ni pretjerana konzumacija nisu dobri, prenosi N1.

Biokemičar, autor dvaju bestsellera New York Timesa o prehrani i zdravlju te jedan od vodećih stručnjaka za paleo prehranu Robb Wolf ističe kako u medijskom prostoru i među ljudima općenito traje nepotrebna kampanja protiv soli te da su se ljudi bez pravog razloga počeli previše plašiti nekih sastojaka i namirnica.

“Natrij je presudan za funkcioniranje ljudskog organizma i bitan je za brojne njegove funkcije; poput ravnoteže elektrolita, apsorpcije hranjivih tvari ili rada bubrega”, kaže Wolf te ističe da smo prema tom mineralu u zadnje vrijeme prekritični, prenosi Večernji.

Naime, prema Wolfu, unos premale količine natrija mnogo je opasniji od prevelikog unosa. “Razlog je veza između natrija i kalija: premalo kalija i previše natrija u prehrani može povisiti krvni tlak, pa među njima mora postojati zdravi balans”, objašnjava Wolf i ističe kako rješenje nikako nije natrij maksimalno izbjegavati. Ako izgubi natrij, tijelo će, kaže, samo izlučiti i kalij da među njima opet uspostavi ravnotežu, a premalo kalija može biti vrlo opasno i uzrokovati slabost mišića, visoki šećer u krvi, čak i aritmiju…

S druge strane, kaže, ni previše kalija nije, naravno, poželjno, a smatra se da njegov pretjerani unos može dovesti i do zatajenja srca. “Budući da nam je natrij neophodan i da minerali moraju biti uravnoteženi, ne treba ga izbjegavati, već pripazite da ga unosite kroz kvalitetnu morsku sol, a ne kroz nezdravu prerađenu hranu koja je puna natrija”, savjetuje Wolf za podcast portala Mind Body Green.

S njim se slaže i liječnik funkcionalne medicine dr. Frank Lipman koji kaže da unos soli obično i jest prevelik zbog velike konzumacije te prerađene hrane, a ako nju izbacimo iz prehrane, sol više nije problem…

Oni koji jedu samo cjelovite namirnice (ništa rafinirano ni na bilo koji način prerađeno) trebaju dnevno unijeti najmanje pet grama soli (inače, dnevna je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije dva do tri grama dnevno).

“Kad u organizam unosimo oko pet grama natrija dnevno ili više, šećer u krvi se dodatno normalizira, a poboljšavaju se i apetit i san”, kaže Lipman, no napominje i da je svačije tijelo različito te da oni s visokim tlakom nikako ne bi trebali zanemariti preporuke svojih liječnika.

Ipak, ističe, općenito je bolje uzeti malo više nego manje soli, odnosno natrija.

“Ako konzumirate previše soli, bubrezima će trebati 15 do 20 minuta više rada da izluče taj višak natrija, dok premalo natrija i previše kalija može biti kobno”, slažu se Wolf i Lipman i dodaju kako ni s čim ne treba pretjerivati te kako je uvijek ključna ravnoteža!

Najnovije

Još iz rubrike