29.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kako pravilno nanijeti kremu za sunčanje i koliko je treba staviti

Kako pravilno nanijeti kremu za sunčanje i koliko je treba staviti

Krema za sunčanje se ne smije nanositi kao i highlighter. Iako se posljednjih godina šminka i proizvodi za njegu kože često miješaju, to ne znači da je to dvoje isto. I samo zato što šminka sa SPF-om postoji ne znači da se SPF treba nanositi poput šminke.

Prema AAD-u, većina ljudi nanosi samo 25 do 50 posto preporučene količine kreme za sunčanje. Odraslima je potrebno puno više, vjerojatno puno više nego što mislite da je u redu. Za lice to je količina koja pokriva duljinu dva prsta.

U pravilu, kremu za sunčanje treba nanositi zadnju u njezi kože, odnosno nakon seruma i hidratantne kreme. Kemijska krema za sunčanje su iznimka.

– Ove su formule sastavljene od kemikalija koje se apsorbiraju u kožu. Apsorbiraju UV zrake i stvaraju kemijsku reakciju koja UV zrake pretvara u toplinu i oslobađa je iz kože. Zbog prirode nanošenja, ne smiju se nanositi na vrh okluzivnog proizvoda odnosno hidratantne kreme koja ne dopušta apsorpciju, pa bi se trebale nanijeti prije – kaže Hadley King, dermatologinja iz New Yorka.

Dermatolog Joshua Zeichner iz New Yorka kaže da kremu za sunčanje nanosite odnosno trljate, ne tapkate, iz središta lica prema gore i prema van. Tako ćete prekriti cijelo lice. Zeichner dodaje da ne zanemarite i ona granična područja, poput linije kose ili čeljusti.

Nakon što nanesete kremu za sunčanje, pobrinite se da je u potpunosti utrljate u kožu dok je više ne možete vidjeti. Dermatolozi preporučuju da to radite s prstima, ali možete koristiti spužvu ili četkicu. Ne zaboravite je nanijeti i na vrat, uši i vrh glave.

Ako koristite kemijsku kremu za sunčanje, nanesite ju najmanje 20 minuta prije izlaska na otvoreno kako biste joj dali vremena da se upije. Za razliku od kemijskih krema za sunčanje, mineralne kreme djeluju čim ih nanesete.

Ukratko, odaberite kremu za sunčanje koja ima SPF 30 ili više, nanesite ju na sve dijelove koji nisu prekriveni odjećom i temeljito ju utrljajte sve dok je više ne vidite, piše Real Simple, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike