15.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO, FOTO Strašni prizori iz Požege i okolice - tuča veličine oraha...

VIDEO, FOTO Strašni prizori iz Požege i okolice – tuča veličine oraha porazbijala krovove, automobile i radne strojeve. Ceste i polja bijele se od nevjerojatne količine leda

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za grmljavinsko nevrijeme kasno poslijepodne i osobito navečer na području Međimurja, Hrvatskog zagorja, Podravine te Slavonije i Baranje. Ono što su najavljivali, i ostvarilo se. Jaka tuča pogodila je poslijepodne istok zemlje.

Snažna tuča pogodila je područje Vinkovaca i Požege danas oko 17 sati.

Čitateljica je za DNEVNIK.hr izjavila da su oštećeni krovovi, kuće, ali i automobili. Tuča je veličine oraha.

”Mogu samo reći nikad viđeno niti doživljeno, u roku 20 minuta uništeno je sve, voćnjaci, poljoprivredni usjevi. Doslovno sve”, rekla je Valentina Medved.

Jaka tuča pogodila je i Vidovce koji su nedavno stradali u vodenim bujicama.

Borislav Miličević, načelnik Stožera civilne zaštite Požege komentirao je da je nevrijeme trajalo oko 15 minuta. ”Nevjerojatne količine i veličine, neki su ostali bez krova, uništeni su automobili, radni strojevi”, rekao je. Stradao je isti potez kao i u nedavnoj bujici, ali i Požega, Pleternica, općina Jakšić. U centru Vidovaca je, govori, sve prekriveno ledom. On i gradonačelnik obilaze teren.

DHMZ upozoravao

Dopisnica Nove TV iz Osijeka, Marina Bešić Đukarić otkrila je da meteoalarm upozorava na sve ono što može prouzročiti ozbiljnu i veliku štetu na imovini. Moguće su lokalne bujične poplave. Nedavno smo u Požeštini imali prilike svjedočiti tome što sve bujice u kratkom vremenu mogu učiniti, tu je i opasnost od olujnog vjetra, dakle, može se očekivati rušenje stabala što može biti opasno ne samo za imovinu nego i život.

Tuča poljoprivrednicima u vrijeme pred žetvu pšenice nikako ne ide na ruku, također ni voćarima koji su već pretrpjeli velike štete od mraza.

Meteoalarm također upozorava da se u slučaju grmljavinskog nevremena treba maknuti s otvorenih i izloženih područja kao što su planine, šume, livade, te da se treba zaštititi od udara munja.

Ako se ostvare prognoze, moguće je očekivati i prekide u aktivnostima na otvorenome te u prometu.

Tako je i danas više posla za djelatnike Hitne pomoći koji su imali oko 20 posto više poziva nego inače, a svaki treći poziv završio je intervencijom i to najčešće zbog kolapsa na javnom mjestu, no bilo je i težih slučajeva poput infarkta i moždanih udara.

Budite spremni na štetu: DHMZ izdao upozorenje za grmljavinsko nevrijeme, evo gdje je moguća i tuča

Najnovije

Još iz rubrike