25.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ovo je dom triju djevojčica i njihovih roditelja: Pokažimo zajedništvo, ujedinimo se...

Ovo je dom triju djevojčica i njihovih roditelja: Pokažimo zajedništvo, ujedinimo se kao na Banovini, idemo graditi kuću – zajedno!

Grad Zlatar pokrenuo je humanitarnu akciju „Velikim srcem za topli dom“ u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za obnovu i opremanje kuće obitelji Bolšec iz Zlatara.

Početkom veljače zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek objavila je na svom FB profilu priču o obitelji Bolšec, koja živi u trošnoj kući u Zlataru. Obitelj s troje djece, od kojih samo jedna djevojčica ide u školu, živi u skromnim uvjetima, u derutnoj kući koja ima tri prostorije, malu kuhinju, dvije sobice, bez kupaonice.

Odmah je odlučila da ovoj obitelji, koja unatoč svim problemima nikada nije tražila pomoć, treba pomoći i stvoriti bolje uvjete za život i odrastanje. “Sve je uredno i čisto, djeca nisu zanemarena, djevojčica je iznadprosječna u školi”, rekla je tada gradonačelnica. Žena, kojoj je suprug radno nesposoban, je gradonačelnicu posjetila u Gradu, ali ne da traži nešto za sebe, nego da se raspita ima li kakve mogućnosti za zapošljavanje i gdje, primjerice, kroz projekt Zaželi. Nakon toga gradonačelnica je i posjetila ovu obitelj te najavila pokretanje humanitarne akcije, koja je sada i pokrenuta.

Djevojčice nikad nisu pozvale prijateljicu na druženje jer nemaju niti sanitarni čvor

U akciju se uključila i ovogodišnja humanitarka Kristina Kovačević, ovogodišnja miss Simpatičnosti s izbora za Najljepšu mamu Hrvatske, koja vodi i Facebook stranicu ‘Mamin Blog’. U kontaktu s gradonačelnicom posjetila je obitelj.

“Obitelj Bolšec je godinama živjela skromno, nikada nisu ništa od nikoga tražili. Sami su podizali tri prekrasne djevojčice, iako su oboje roditelji s posebnim potrebama. Jedan dan je gospođa Bolšec došla u ured gradonačelnice grada Zlatara Jasenke Aguštan Pentek kako bi ju zamolila da joj pokuša pronaći neki posao jer joj porodiljni uskoro istječe. S obzirom da gospođa Bolšec kao i njen suprug imaju dokumente koji potvrđuju nesposobnost za rad, njihovo zapošljavanje je skoro pa nemoguće. Gradonačelnica je prošle godine samoinicijativno pokrenula humanitarnu akciju za gradnju kuće obitelji Bolšec, no s obzirom na pandemiju akcija je je malo obustavljena. U međuvremenu je gradonačelnica riješila legalizaciju u građevinarstvu dozvolu za izgradnju nove kuće. Pošto se ja preko svog bloga (Mamin blog) bavim humanitarnim radom i dio sam koordinacije humanitaraca za SMŽ, gradonačelnica me nazvala kako bi me zamolila da budem dio ove akcije i pomognem sa svoje strane da se akcija ponovno pokrene. Odlučila sam zamoliti sve medije da podrže ovu akciju kako bi ovoj skromnoj obitelji pomogli da žive dostojanstven život. Djevojčice maštaju o tome da im prijatelji ponekad dođu prespavati kod njih. No s obzirom da nemaju sve uvjete za život ni sanitarni čvor, nikada se nisu usudile pozvati neku prijateljicu na spavanje i druženje”, govori Kristina.

“Obitelj je vrlo mirna i povučena. Djevojčice su jako lijepo odgojene, a jedna djevojčica je darovita. Gospodin Bolšec je krenuo sam graditi kuću, napravio je “temelje” . No vrlo bi teško bilo izvedivo da sam sagradi kuću. Moj dojam je da nisu očekivali da će im ikada itko pomoći u životu, a kamo li da će im dobri ljudi pomagati da im se gradi kuća. No od kada im je obećano da će im se kuća graditi u njima se probudila neka nada da će njihova djeca ipak živjeti dostojanstven život”, dodaje Kristina, te zaključuje: ‘Kuća je i nakon potresa pokazala znakove još većeg urušavanja nego što je bilo prije potresa. Moje mišljenje je da kuća nije sigurna za život.’

Ono što je posebno iznenadilo Kristinu, a iznenadit će i vas, je nevjerojatna čistoća doma ove obitelji. Pogledajte video mame Kristine:

“Kad se male ruke slože, sve se može
Pokažimo zajedništvo, ujedinimo se kao na Banovini da ispunimo srce pozitivom.
Pokažimo svijetu da ljubav i humanost čine čuda.
Svakodnevno smo izloženi negativni na internetu, vrijeme je da učinimo nešto konta toga .
IDEMO GRADITI KUĆU, SVI ZAJEDNO!!
JER ZAJEDNO SMO JAČI”, poručila je Kristina uz objavu u kojoj se nalaze svi potrebni detalji humanitarne akcije:

“Humanitarnu akciju podržavaju i uključuju se kao aktivni sudionici Krapinsko – zagorska županija, Centar za socijalnu skrb Zlatar bistrica i sestre milosrdnice. Zahvaljujem svima koji su već sada pokazali interes da pomognu obitelji Bolšec. Grad nije u mogućnosti sam ići u takvu aktivnost, jer smijemo izdvojiti samo određeni iznos, no Grad ne može nikome sagraditi kuću. Vjerujem da ćemo svi zajedno izgraditi topli dom obitelji koja to zaslužuje, a nema mogućnost da sama to napravi. Zahvaljujem Županiji i Centru za socijalnu skrb Zlatar Bistrica koji su se odmah uključili”, rekla je gradonačelnica.

Kako kaže, račun će biti transparentan i svakog će se tjedna na webu vidjeti koliko je sredstava prikupljeno. Gradonačelnica kaže kako su se javili i obrtnici i poduzetnici koji bi sudjelovali u materijalu ili s radnom snagom. “Grad i Županija mogu izdvojiti po 10 tisuća kuna z svojih proračuna, no to neće biti ni približno dovoljno. Naime, bojimo se da se ta kuća ne može obnoviti koliko je ruševnom stanju, trebao bi veliki zahvat, a najbolje bi bilo da se na tom mjestu uspije izgraditi nova kuća. Ovu situaciju smo otkrili slučajno, nije riječ o obitelji koja ne želi raditi i ne brine o djeci, nego roditeljima koji brinu i koji iz skromnosti nisu tražili pomoć, a potrebna im je”, dodaje gradonačelnica.

Novčana sredstva prikupljaju se na poseban račun otvoren u svrhu provođenja humanitarne akcije, IBAN: HR3623900011500170862, otvoren kod HPB d.d. Nakon okončanja akcije, Grad će javno objaviti iznos prikupljenih sredstava i način kako su utrošena. U slučaju da nakon okončanja akcije na računu ostanu neutrošena sredstva, ona će se raspodijeliti za socijalno ugrožene stanovnike i obitelji s područja Grada Zlatara, sukladno odluci gradonačelnice.

U slučaju da nakon okončanja humanitarne akcije ostanu neutrošena sredstva, ista će se raspodijeliti za socijalno ugrožene stanovnike i obitelji s područja Grada Zlatara, sukladno odluci gradonačelnice.

Najnovije

Još iz rubrike