27.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Osnovali 3600 lažnih kompanija kako bi dobili COVID potpore za nezaposlene pa...

Osnovali 3600 lažnih kompanija kako bi dobili COVID potpore za nezaposlene pa izvukli 12 mil. eura

Šest osoba uhićeno je zbog sumnje da su sudjelovale u sofisticiranoj prijevari oko dodijele COVID potpora nezaposlenima u Francuskoj, a kriminalna grupacija operirala je u Francuskoj i Izraelu. Uz policije tih dviju zemalja, u akciji je sudjelovao Europool. Sumnja se da je ova kriminalna skupina za oko 12 milijuna eura oštetila proračun Francuske.

Riječ je o novcu koji je bio namijenjen onima koji su ostali bez posla usred pandemije COVID-19, a kriminalci su se prilikom izvlačenja novca koristili s 3600 lažnih kompanija. Te su kompanije podnosile zahtjeve za isplatu potpora, a novac im je isplaćivan preko Francuske banke. Čim bi novac bio isplaćen na račune lažnih tvrtki, odmah je bio transferiran na bankovne račune diljem svijeta, nakon čega bi bio pretvaran u virtualnu valutu.

Glavni osumnjičenik 30-godišnji je francuski državljanin koji ima i izraelsko državljanstvo, a uhićen je sa svojom suprugom blizu švicarske granice dok su pokušavali odletjeti u Ženevu. Plan je bio da odatle odlete u Tel Aviv, za koji su bukirali let u zadnji trenutak. U međuvremenu je francuska policija pretražila više lokacija u Francuskoj te je uhitila suosumnjičenike 30-godišnjaka, uglavnom članove njegove obitelji.

Pretražena su i mjesta za koja se sumnjalo da se na njima skriva veća količina novca, a novac je nađen na privatnom parkiralištu u jednom od predgrađa Pariza. Na tom je parkiralištu nađeno 1,7 milijuna eura i 3420 dolara, koji su bili skriveni u vatrootpornim i vodootpornim vrećama. Na istoj lokaciji nađena je u vreća u kojoj su bila skrivena tri luksuzna sata vrijedna 230.000 eura te nakit vrijedan 30.000 eura. Osim novca koji je bio skriven na tom parkiralištu, francuska policija zaplijenila je još 6,2 milijuna eura koja su pripadnici kriminalne skupine imali na bankovnim računima.

Istodobno s akcijom u Francuskoj, odvijala se i akcija u Izraelu gdje su uhićeni pripadnici kriminalne skupine koji su tamo bili locirani. Otkriven je i pozivni centar za koji se sumnja da je korišten u prevarama, a zaplijenjena su računala i mobiteli, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike