32.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Zbor ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a: A onda su odjednom zapuhali „neki...

Zbor ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a: A onda su odjednom zapuhali „neki drugi vjetrovi“ jer je netko tome događaju odlučio reći NE

Događaj gaženja crvenog fiće na ulicama grada Osijeka koji se zbio 27. lipnja 1991. godine označio je četiri prekretnice koje su obilježile noviju povijest Republike Hrvatske, piše u priopćenju Zbor ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a.

U prvom redu to je uloga i značaj ratnih izvjestitelja u Domovinskom ratu. Brzina reagiranja, procjena stanja na terenu, prisebnost, hrabrost i odlučnost ratnih izvjestitelja rezultirala je pobjedom u medijskom ratu protiv velikosrpske ratnohuškačke propagande, što nam je priznao i sam agresor. Da nije bilo munjevite reakcije ratnog izvjestitelja HRT-a Žarka Plevnika koji nije čekao proceduru, već je sam uzeo kameru na rame i snimio brutalni čin tenkova i oklopnih transportera JNA koji su na ulicama grada Osijeka pregazili desetak vozila i na samom raskrižju crvenog fiću koji je od toga trenutka postao svjetski poznati simbol agresije ali i otpora mirnih golorukih građana opredijeljenih za mir, zajedništvo i slobodu, danas se za taj događaj ne bi znalo.

Druga prekretnica je najava početka otvorene agresije na RH koja je i službeno započela svega 11 dana kasnije 8. srpnja 1991. ulaskom Novosadskog korpusa JNA u Baranju čime je cijela Baranja okupirana.

Treća prekretnica je progonstvo, odnosno nasilno protjerivanje nesrpskog stanovništva iz njihovih domova. Takav način ratovanja nije poznat u novijoj povijesti ratovanja u svijetu jer agresor nije išao s ciljem okupacije i porobljavanja već genocidnim metodama ubijanja i etničkog čišćenja.

I četvrta prekretnica bila je nužnost organiziranja obrane i borbe za vlastiti dom i Domovinu uz neizrecivu želju prognanika za povratkom svojim kućama.

Vrijeme rata je iza nas. Hrvatski branitelji i heroji Domovinskog rata izvojevali su veličanstvenu pobjedu nad višestruko nadmoćnijim neprijateljem i stvorili temelje današnje moderne samostalne i slobodne hrvatske države.

Odmakom od 30 godina od tih sudbonosnih događaja, kada su ratni izvjestitelji Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije već u samim začecima velikosrpske pobune, od balvan revolucije do raznih mitinga po Hrvatskoj, pa „Krvavog Uskrsa“, pokolja 12 redarstvenika u Borovu Selu i kasnijih izvještavanja sa svih ratišta napadnutih dijelova Republike Hrvatske, dali nemjerljiv doprinos širenju istine o velikosrpskoj agresiji, postoji sve veći broj određenih pojedinaca pa i struktura u hrvatskom društvu koji sustavno zatiru ulogu i značaj ratnih izvjestitelja kao uostalom i hrvatskih branitelja pa i samog Domovinskog rata kojega sve češće pa i na najvišim, osobito Europskim i svjetskim razinama, nazivaju „građanskim ratom“.

Hrvatska vojska je u Domovinskom ratu pobijedila i ima legitimno pravo veseliti se i slaviti svaku svoju pobjedu kao i konačno oslobađanje zemlje i stvaranje temelja demokratskim promjenama, slobodi i samostalnosti hrvatske države. Također je dužnost ratnih izvjestitelja ali i svih sudionika Domovinskog rata prenositi na mlade generacije, koje su stasale kasnije u već etabliranom demokratskom društvu, povijesne istine kao jamstva bolje i sretnije budućnosti.

Univerzalni jezik, koji razumiju sve generacije i svi narodi svijeta, je glazba. Glazbeni spektakl – rock koncert, kojim su organizatori željeli obilježiti 30-tu obljetnicu crvenog fiće, bio je zamišljen kao početak tradicije budućih rock-koncerata u Osijeku – kolijevci rocka na ovim prostorima. Taj bi glazbeni događaj na otvorenom, koji se trebao održati 27. lipnja 2021. na mjestu gdje se i dogodio taj brutalni čin gaženja crvenog fiće, bez sumnje pobudio interes tisuća mladih Osijeka, okolice pa i šire i donio do sada neviđenu živost u grad, koji bi od te manifestacije imao višestruke koristi.

S razine Ministarstva hrvatskih branitelja i organizatora obavljeni su razgovori s urednicima HRT-a, Katarinom Periša Čakarun i Elizabeth Homsi radi organizacije izravnog prijenosa toga glazbenog događaja što bi doprinijelo da u njemu uživaju putem TV ekrana i brojni gledatelji u zemlji i inozemstvu.

A onda su odjednom zapuhali „neki drugi vjetrovi“ jer je netko tome događaju odlučio reći NE.

Kako obilježavanje 30. obljetnice ovoga jedinstvenog simbola Domovinskog rata očito nije na pravi način prepoznato niti od Ministarstva hrvatskih branitelja, niti od lokalne vlasti Županije i Grada, niti je ušlo u službeni protokol obilježavanja Dana obrane grada Osijeka, najavljeni koncert se, na žalost, neće održati.

Ostaje nejasno, zašto nije došlo do sinergije na svim razinama vlasti i gradskog Odbora za branitelje te organizatora koncerta, da se ovaj projekt realizira i postane tradicija, piše u priopćenju Zbor ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a.

Poltronska i anacionalna politika zaključala je Osijek i uskratila nam pravo da domoljubnim koncertom obilježimo zajedništvo hrvatskih branitelja

Najnovije

Još iz rubrike