14.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Uoči glasanja o Zlati Đurđević Bačić i Bauk suprotstavili stavove

Uoči glasanja o Zlati Đurđević Bačić i Bauk suprotstavili stavove

Saborski zastupnik HDZ-a Branko Bačić ponovio je večeras u HTV-ovom Dnevniku u HDZ-u da ne mogu podržati Zlatu Đurđević za čelnicu Vrhovnog suda jer je sudjelovala u nezakonitom postupku, dok je saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk rekao kako predsjednik Vrhovnog suda neće biti izabran u ovom sazivu Sabora.

U Saboru je danas održana rasprava o kandidatkinji predsjednika Milanovića za čelnicu Vrhovnog suda, Zlati Đurđević, a glasanje će biti održano sutra.

Bauk je rekao kako smatra da se u ovom sazivu Sabora neće izabrati predsjednik Vrhovnog suda, a rekao je i kako ga HDZ-ova argumentacija protiv nje podsjeća na zagrebačku krizu i argumentacije protiv četiri kandidata za gradonačelnike koje je predsjednik Franjo Tuđman odbio potvrditi.

– Na kraju je sve to sveo na jednu rečenicu – Nećemo dopustiti oporbenu situaciju u Zagrebu. Tako ni HDZ neće dopustiti oporbenu situaciju u Vrhovnom sudu, rekao je Bauk.

– Mislim da je gospodin Bauk apsolutno u krivu. Nitko drugi ne može biti predsjednik Vrhovnog suda osim one osobe, kandidata koju predloži predsjednik RH, rekao je pak Bačić.

Pozvao je da idući javni poziv odmah u startu bude lišen bilo kakvih naznaka tko će biti kandidat predsjednika.

– Nakon što se kandidati jave, tada bi, meni se bar čini, predsjednik Republike trebao obaviti konzultacije na onim kandidatima za koje on drži da su najprikladniji za predsjednika Vrhovnog suda i vjerujem da će se tada steći dovoljna politička volja da Hrvatski sabor izabere budućeg predsjednika Vrhovnog suda, rekao je Bačić.

Rekao je i da HDZ apsolutno nema svoga kandidata te je pozvao sve potencijalne kandidate da se jave na idući javni poziv.

Bauk je rekao da bi mu bilo nezamislivo nakon svega što je Milanović rekao o pravosuđu da HDZ prihvati njegov prijedlog za predsjednika Vrhovnog suda jer bi na taj način prihvatili i njegove kritike.

– Mislim da će izmjenama Zakona o sudovima vladajuća većina premostiti ovu situaciju na način da ćemo imati v. d. predsjednika Vrhovnog suda dok traje mandat ili ovom sazivu Sabora ili predsjedniku Republike, rekao je Bauk.

Bačić je ustvrdio kako je predsjednik VS-a prvi čovjek sudbene vlasti u Hrvatskoj, ali da se oko njegovog izbora stvorila nepotrebna fama te da predsjednik VS-a nije reformator hrvatskog pravosuđa – reforme prije svega leže na Saboru, zastupnicima, Vladi i ministru pravosuđa.

Na pitanje je li vrijeme da predsjednik i premijer sjednu oko ovog pitanja i razriješe ga Bauk je odgovorio kako bi to bilo suprotno zakonu.

– Razgovor – da, ali nakon javnog poziva, nakon što se prijave kandidati, nakon što se njihovi programi predstave javnosti, pa i Vrhovnom sudu, i Hrvatskom saboru, odnosno Odboru za pravosuđe, tada treba sjesti i između najboljih kandidata odabrati one koji doista mogu biti najkvalitetniji, rekao je pak Bačić.

– Vidjet će se već na Odboru za pravosuđe tko ima većinu, čemu onda razgovori, uzvratio je Bauk, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike