20.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ove stvari u svom domu trebali biste mijenjati češće nego što to...

Ove stvari u svom domu trebali biste mijenjati češće nego što to mislite

Neke stvari koje redovito koristimo trebali bi mijenjati češće nego što mislite. U pitanju su predmeti za koje obično ni ne pomislimo da imaju rok trajanja, ali ako ih ne mijenjamo redovito, mogu biti raj za bakterije, gljivice i druge patogene zbog kojih se možemo razboljeti.

Mikrobiolog Jason Tetro naveo je nekoliko predmeta koje trebate redovito mijenjati.

Četkica za zube

Tetro ističe da biste četkicu za zube trebali mijenjati jednom mjesečno.

“Četkice za zube raj su za mikroorganizme. Što ih duže koristimo, to postaju manje učinkovite u uklanju bakterija”, navodi mikrobiolog te dodaje da zapravo korištenjem dotrajale četkice možemo unijeti bakterije u usta.

Tetro pojašnjava da te bakterije mogu uzrokovati i loš zadah, a ako ne poklopite wc školjku nakon puštanja vode, postoji rizik da čestice fekalija dospiju na četkicu.

Ručnici

“Ručnike treba redovito prati, ali trebali biste ih mijenjati barem jednom godišnje”, savjetuje Tetro.

Pojašnjava da s vremenom i ručnici postaju manje učinkoviti. Osim toga, bakterije i gljive s vašeg tijela mogu dospjeti na ručnike što u konačnici može uzrokovati perut ili dermatitis.

“Ako ručnike ne perete u jako vrućoj vodi, te bakterije se mogu razvijati i zaraziti vas kada koristite ručnik za sušenje”, dodaje Tetro.

Kuhinjska spužvica

“Kuhinjska spužvica je predmet koji sadrži najviše bakterija. Možete ju čistiti na dnevnoj bazi tako da vlažnu spužvicu na dvije minute stavite u mikrovalnu pećnicu. No, nakon nekog vremena, sposobnost spužvice da učinkovito čisti se smanjuje. Tada je trebate baciti”, pojašnjava Tetro.

Mikrobiolog preporučuje da barem jednom mjesečno mijenjate spužvicu.

Plastične zdjele

Tetro navodi da se plastika nakon nekog vremena može istrošiti i tada mikroplastika i druge čestice iz zdjela mogu završiti u vašoj hrani, a potom i u vašem organizmu.

Ako plastične zdjele koristite jednom tjedno, trebali biste ih mijenjati svakih šest mjeseci. Ako ih koristite svakodnevno, onda ih treba mijenjati i češće, savjetuje Tetro.

Navlake za madrac

Tetro navodi da kada spavamo, plahta ne upija sav naš znoj nego dio odlazi i na navlaku za madrac. Zbog toga navlake nakon nekog vremena navlake postanu kontaminirane mikroorganizmima.

On savjetuje da biste navlake trebali prati jednom u tri mjeseca, ali da biste ih trebali mijenjati jendom godišnje.

Jastuci

Jastuci su poput kuhinjskih spužvica – sadrže mnoštvo bakterija i gljivica, piše Global news. Trebali biste ih prati svakih tri mjeseca, ali ako nisu perivi, trebali biste ih mijenjati jednom u šest mjeseci ili jednom godišnje, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike