Klimatolog o toplinskom valu u Hrvatskoj: Ovo je vrlo ekstreman događaj

N1

Klimatolog Vlado Pandžić gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je govorio o toplinskom valu Hrvatsku.

“Lipanj, spranj i kolovoz su najtopliji mjeseci i postoje uvjeti za tako visoke temperature. Doduše, ovo je sigurno jedan vrlo ekstreman događaj, ali se tek treba tek dokazati. Ako bude trajao dva tjedna, mjesec dana, pa čak i cijelo ljeto, kao 2003. godine koje je još uvijek najtoplije od kad postoji mjerenje u Hrvatskoj, tek onda ga možemo klasificirati kao događaj stoljeća”, kazao je Pandžić.

Iako su danas izmjerene temperature od 38°C, Pandžić istile da ti nisu rekordne temperature.

“Zabilježene su i temeprature preko 40°C, 42 i 43°C. Lipanj je mejsec kada ima najviše sunčeva zračenja i dolazi jedna komponenta strujanja iz Sahare pa se može primijetiti da je zrak zagađen prašinom”, kazao je.

Pojasnio je da ovakve temperature nisu povoljne ni za biljke ni za tlo.

“Biljke doživljavaju toplinski šok jer im ne odgovaraju tako visoke temperature, a tlo postaje tvrđe i slabije vodi toplinu u zemlju nego se ta toplina koncentrira na vrhu tla i tako još više utječe na biljke”, objasnio je Pandžić.

Objasnio je razliku između toplinskog vala i udara.

“Udar bi se možda mogao definirati kao nešto kratkotrajno, a val može biti i dulji i onda se može klasificrati kao nešto jako bitno”, rekao je.

“Prema prognozama, očekuje se ljeto toplije od prosjeka. Sad je teško reći kad će se ti topli valovi pojaviti i koliki će biti njihov intenzitet, ali takva je prognoza”, rekao je Pandžić, dodajući da se očekuje manje oborina.

Share This Article