18 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ivan Turudić: U Osijeku 10 godina koliko sam ja čuo nije rađena...

Ivan Turudić: U Osijeku 10 godina koliko sam ja čuo nije rađena niti tražena sigurnosna provjera

Zdravku i Zoranu Mamiću određen je istražni zatvor. Slijedi li izručenje? Kada i ako odluka postane pravomoćna, Hrvatska može zatražiti njihovo izručenje.

Gost RTL-a je sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić s kojim je razgovarala Ivana Ivanda Rožić.

Što vi kažete na sve ovo, ne ostavlja lijepu sliku na hrvatsko pravosuđe?

Naravno da ne ostavlja. i naravno da onosi veliku štetu. Ove okolnosti koje su povezane u Slavoniji zaista nanose veliku štetu.

U javnosti procurilo nekoliko iskaza pa i onaj predsjednika osejčkog županijskog suda u kojem ste ga vi upozoravali da mu suci dolaze družiti se u Hercegovinu sa Mamićem.Jeste li ga upozoravali?

To se pričalo do prije nekoliko mjeseci, ja te suce nisam ni vidi, osobno ih ne poznam, nisam bio u Hercegovini, koelgu Vrbana sam dobronamjerno pitao je li to istina. On je rekao da to nijr istina i onda je zlonamjerno naveo taj naš razgovor u iskazu.

Ovaj slučaj izvukao je površinu pitanje sigurnosnih provjera. Ovi suci nisu bili sugirnosno provjeravali.

To regulira zakon o sigurnosnim provjerama. predsjednik suda prije isteka tog roka od SOA-e zatražiti sigurnosnu provjeru, SOA neće sama doći u županijski sud u Osijek ili Zagreb i raditi sigurnosnu provjeru, ako nisu pozvani. U Osijeku 10 godina koliko sam ja čuo nije rađena niti tražena sigurnosna provjera. Men ito nevjerojatno. Čuo sam izjavu prethodnog predsjednika da je nejasna odredba, ali nije odredba je vrlo jasna kao suza. Moraju se raditi sigurnosne provjere. Isto tkao nemaš peravo na 15 posto veću plaću, na ime tog pristanka da pristajemo na sigurnosnu procjenu i da smo suci USKOK-a mi dobivamo puno veću plaću nego od naših kolega koji rade na građanskom odjelu.

Što to znači?

Razgovora se sa susjedima. prijateljima, poznanicima, s onima si dobar ili nisu. kontrliraju bankovni računi, imovinske kartice. Tpo je najrigoroznija provjera u RH. SOA nikad ne odlučuje je li netko pao ili ne, već u svome zaključku napiše je li sigurnosna ugroza ili ne te ispunjava li uvjete iz tog i tog članka. Na čelniku tijela je da odluči hoće li tog suca staviti ili rasporediti na rad na druge predmete.

Najnovije

Još iz rubrike