-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Tech Profesor s PMF-a upozorava: Energija u klimatskom sustavu raste. Mnoge obale i...

Profesor s PMF-a upozorava: Energija u klimatskom sustavu raste. Mnoge obale i otoci će nestati

Nastavlja se toplinski val u Hrvatskoj, temperatura je dosezala maksimalnih 36 stupnjeva, a vrhunac još nije ni blizu.

“Vrijeme i sezonske promjene su se očito promijenile u zadnjih nekoliko desetljeća. Puno je više energije u klimatskom sustavu Zemlje nego što je bilo prije, primjerice, 150 godina. I ta energija u klimatskom sustavu raste sve brže zadnjih desetak i više godina. U ugrijanom sustavu brže su i intenzivnije promjene. Drugim riječima, sami prosjeci, npr. oni temperaturni ili oni po količinama oborina, možda i nisu toliko bitni koliko su bitne njihove ubrzane i povećane promjene u prostoru i vremenu”, rekao je prof. dr. sc. Branko Grisogono s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za Index.

“Svaka je godina, pa i sezona, barem malo drugačija od prosječne i upravo te razlike rastu zadnjih desetak godina”, izjavio je prof. Grisogono.

Procjenjuje se kako će za oko 100 godina dijelovi kontinenta nestati.

“Imat ćemo sve manje ledenjaka, njih 95 posto se već sad topi, tamo gdje je sušno, bit će još sušnije, a gdje je vlažno, još je mokrije. Mnoge niske obale i niski otoci će nestati. A to je u skladu s onim što smo rekli, jačanje ekstrema na svim poljima”, izjavio je profesor Grisogono, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike