29.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Evo koja su ulja najzdravija za kuhanje, a koja biste trebali izbjegavati

Evo koja su ulja najzdravija za kuhanje, a koja biste trebali izbjegavati

Većina ljudi tijekom kuhanja koristi neku vrsta ulja i to svakodnevno, a često se raspravlja o tome koje je ulje najzdravije. Ne treba zaboraviti da se ulje tijekom kuhanja zagrijava, što također utječe na to koliko je zdravo. To je zato što ulja za kuhanja na određenoj temperaturi više nisu stabilna pa ne biste trebali zagrijavati ulje na temperaturama višim od onih na kojima vriju.

ULJA DOBRA ZA KUHANJE

Ovo su najzdravije vrste ulja koje možete koristiti tijekom kuhanja te neke vrste koje biste trebali izbjegavati.

Maslinovo ulje

Točka vrenja za ovo ulje je 176°C, što je česta temperatura na kojoj se priprema većina jela. Maslinovo ulje ima dobru reputaciju, ponajviše jer se može raznoliko primjenjivati. Ima suptilni papreni ili travnati okus, a možete ga koristiti za pečenje, pirjanje ili hladne preljeve.

Ovo ulje također je bogato vitaminom E, koji djeluje kao antioksidans. Primarna masna kiselina u maslinovom ulju je mononezasićena masnoća nazvana oleinska kiselina, za koju su studije pokazale da može imati protuupalna svojstva. Uz to, ovo ulje sadrži i antioksidativne sastojke oleokantal i oleuropein koji također imaju protuupalna svojstva.

Istraživanje je otkrilo da maslinovo ulje sadrži spojeve zdrave za srce i može pomoći u prevenciji stanja poput pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Ulje avokada

Točka vrenja za ovo ulje je 271°C pa ga je odlično koristiti za prženje. Ima blagi okus avokada i također se može primjenjivati raznoliko, baš kao i maslinovo ulje. I ovo ulje ima slične hranjive vrijednosti kao i maslinovo, a izuzetno je bogato oleinskom kiselinom koja je zdrava za srce.

Neke studije na životinjama pokazale su da sastojci u ulju avokada mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, lošeg kolesterola i triglicerida. Naime, visoke razine triglicerida mogu povećati rizik od razvoja srčanih bolesti.

Ulje avokada može ublažiti upale u zglobovima, pojačati sposobnost apsorpcije drugih hranjivih tvari te može štititi stanice od štete koju uzrokuju slobodni radikali. Uz to, jedno izvješće pokazalo je da ovo ulje ima jednaku hranjivu vrijednost i na visokim i niskim temperaturama.

Kokosovo ulje

Točka vrenja za ovo ulje je također 176°C.

Uz ovu vrstu ulja vežu se i neke kontroverze. Naime, ovo ulje sadrži uglavnom zasićene masnoće, što je povezano s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti. No, neke druge studije sugeriraju da kokosovo ulje sadrži i zdrave sastojke koje pomažu u borbi protiv upala i oksidativne štete.

Osim toga, kokosovo ulje sadrži trigliceride i laurinsku kiselinu, što može pružiti određenu dobrobit za zdravlje srca i mršavljenje. No, dok istraživanja nedvojbeno ne potvrde sve zdravstvene prednosti koje nudi ovo ulje, najbolje ga je koristiti u umjerenim količinama.

Sezamovo ulje

Točka vrenja za ovo ulje je 210°C. Sadrži antioksidanse zdrave za srce sesamol i sesaminol, koji mogu imati razne prednosti, uključujući potencijalne neuroprotektivne učinke protiv određenih bolesti poput Parkinsonove bolesti.

Sezamovo ulje odlično je za pirjanje, kuhanje opće namjene, pa čak i kao preljev za salatu. Ima blagi orašasti okus pa se može lako kombinirati s brojnim jelima.

Ulje šafranike

Točka vrenja za ovo ulje je 265°C, sadrži malo zasićenih masti i veći postotak nezasićenih masnih kiselina.

Jedna studija sugerira da ovo ulje može ublažiti upale, pomoći u kontroli šećera u krvi te razine kolesterola, prenosi Healthline. Ulje šafranike ima neutralan okus pa je dobro za marinade, umake i preljeve.

ULJA KOJA TREBA IZBJEGAVATI

No, ne biste trebali sve vrste ulja koristiti za kuhanje, a osobito ne za kuhanje na visokim temperaturama. Takve vrste ulja bolje je koristiti za hladnu pripremu jelu i slično. Evo koja ulja ne biste trebali koristiti za kuhanje na visokim temperaturama:

Riblje ulje ili ulje od algi – bogata su omega-3-masnim kiselinama koje treba konzumirati u malim dozama.

Ulje od lana – ima jako nisku temperaturu vrenja (107°C) pa ga je bolje koristiti za preljeve za salate.

Palmino ulje – gledano s zdravstvene strane, ovo je ulje jako slično kokosovom, no glavni je problem etičke prirode jer je proizvodnja palmina ulja povezana s uništavanjem prašuma, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike