Kraus: Inicijativu za zabranu pozdrava ZDS uputit ćemo u Sabor do ljeta; Habulin: Saborski klubovi prihvatili su inicijativu

Screenshot: N1

Židovska općina do ljeta će u Sabor poslati inicijativu za izmjenu Kaznenog zakona radi zabrane pozdrava ‘Za dom spremni’ putem zastupnika nacionalnih manjina, rekao je Ognjen Kraus za N1.

Traže zabranu upotrebe ustaškog znamenja i pozdrava ZDS.

Predsjednik Židovske općine Zagreb rekao je da su tri sastanka na tu temu dosad održana, a HDZ je podržao izmjene.

Prokomentirao je i prvi odlazak premijera Andreja Plenkovića u Brezovicu na obilježavanje Dana antifašističke borbe.

“Ako otvorena srca i iskreno stoji iza toga, mislim da nema nikakve zapreke da bude izglasan taj zakon”, poručio je Ognjen Kraus, prenosi N1.

Habulin o ZDS

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin upitan je li moguće da se zakonske izmjene Kaznenog zakona oko pozdrava “Za dom spremni” putem saborskog Kluba zastupnika nacionalnih manjina nađu na stolu do ljetne stanke Sabora, rekao je kako su održani sastanci s predstavnicima opozicijskih stranaka i klubova zastupnika u Saboru, prenosi HRT.

Svi oni su oni prihvatili inicijativu da se donesu izmjene i dopune Kaznenog zakona, vezano uz ustaška znakovlja, svu tu ikonografiju i vjerojatno će se to naći pred Saborom, dodao je.

– Smatram da je potrebno razgovarati i s premijerom jer ako neće biti njegove podrške bojim se da izmjene zakona neće biti donesene. Mislim da to treba biti sljedeći korak kojega bi Vlada, odnosno HDZ, sa svojim koalicijskim partnerima mogla napraviti, ocijenio je Habulin.

Na pitanje može li se to ostvariti u ovom mandatu, rekao je da ako to i ide pred zastupnike, to treba učiniti u prvoj polovici mandata, piše HRT.

Pavelić: Tomašević treba biti generalni direktor, a ne pomoćnik direktora za smanjenje troškova; Hrelja nije žetončić, nego žetončina

Share This Article