27.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Hoće li Dalić na Dinamov pogon do pobjede protiv Škotske: Nakon 23...

Hoće li Dalić na Dinamov pogon do pobjede protiv Škotske: Nakon 23 godine četiri Modra u prvi sastav?

Hrvatski prvak Dinamo na Euru ima pet igrača. Dominika Livakovića, Brunu Petkovića, Luku Ivanušeca, Mislava Oršića i Joška Gvardiola. Dobro, Gvardiol je igrač Leipziga, ali do nacionalne vrste je stigao sjajnim predstavama u Dinamu. Dinamo je više igrača imao 1998. , kada je Ćiro Blažević u Francusku poveo šestoricu igrača (Ladić, Prosinečki, Šimić, Jurčić, Marić i Jurić), a mogao je i sedmog, da Cvitanović nije izvisio zbog sukoba s “trenerom svih trenera”, pišu Sportske novosti.

Protiv Škotske je realno moguće da u udarnom sastavu Dalićeve vrste zaigraju četvorica, svi osim Oršića, zanimljivo, ukupno najboljeg strijelca Modrih.

Na prvom velikom natjecanju na kojem je naša reprezentacija nastupila, na Euru 1996., igrala su četvorica igrača tadašnje Croatije. Na vratima je bio Ladić, koji je odigrao sve utakmice, Dario Šimić nastupio je jedino u porazu od Portugala kada je izbornik Blažević odlučio odmarati glavne igrače. Soldo je u toj utakmici odigrao svih 90 minuta, a u utakmicama protiv Turske i Danske je ulazio s klupe. Jedino Cvitanović nije odigrao ni minute.

Sušno razdoblje

Nakon SP-a i brončane medalje u Francuskoj, nastupilo je sušno razdoblje za Dinamove igrače. Na prvenstvu u Japanu i Koreji 2002. Dinamo je imao samo jednog predstavnika, bio je to Tomislav Butina, koji kao drugi vratar nije dobio niti minute, a na Euru 2004. prvi i jedini put od osamostaljenja Modri nisu imali niti jednog igrača na velikom natjecanju, tadašnji izbornik Otto Barić nije pozvao nikoga iz plavog doma.

U Njemačku dvije godine kasnije su otišla samo dva Dinamova igrača – Luka Modrić i Ivan Bošnjak. Također, jedina dvojica Dinamovih igrača na Euru u u Austriji i Švicarskoj dvije godine kasnije bili su Luka Modrić i Ognjen Vukojević. Iako su obojica prije samog prvenstva potpisali ugovore s Tottenhamom, odnosno, kijevskim Dynamom, prije EP sezonu su završili u Dinamovu dresu.

Čak pet Dinamovih igrača pozvano je u reprezentaciju za Euro 2012. , ali samo je Vida igrao i to na utakmici protiv Španjolaca do 66. minute. Kelava, Vida, Badelj i Šimunić su pozvani na Europsko prvenstvo u prvom popisu, a nakon ozljede Iličevića pozvan je i Vrsaljko. Niko Kovač je za SP u Brazilu 2014. pozvao samo jednog dinamovca, bio je to Marcelo Brozović.

Na Euro 2016. godine Ante Čačić je pozvao četiri dinamovca, bili su to Gordon Schildenfeld, Marko Rog, Marko Pjaca i Ante Ćorić, dok je Zlatko Dalić u Rusiju 2018. godine vodio samo jednog dinamovca, Livakovića kao trećeg vratara.

Samo su dva puta na velikim natjecanjima četvorica igrača Dinama bila u udarnoj postavi, oba puta na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj. Protiv Japana su igrali Ladić, Šimić, Prosinečki i Jurčić, a protiv Argentine Ladić, Marić, Šimić i Prosinečki, pišu Sportske novosti.

Hoće li nakon 23 godine opet četvorica Modrih u udarni sastav Vatrenih?

POGLED NA MERCATO

Kako će se to odraziti na Dinamov ljetni mercato? Pa, sve zavisi od toga hoćemo li pobijediti Škote i proći skupinu, te kako će dinamovci igrati, makar su stvari manje-više jasne. Gvardiol je već igrač Leipziga, Livaković je ionako blizu transferu. Najviše mogu profitirati Bruno Petković i Luka Ivanušec…

5 dinamovaca nalazi se u kadru Zlatka Dalića

BLAŽEVIĆ
– imao četiri dinamovca 1996. i šest 1998.

JOZIĆ
– na mundijalski turnir 2002. uzeo jednog Modrog

BARIĆ
– Euro 2004. odradio bez ijednog dinamovca

KRANJČAR
– na SP 2006. poveo je dva igrača Dinama

BILIĆ
– uzeo dva Modra na EP 2008. i pet na EP 2012.

KOVAČ
– povjerenje je na SP 2014. dao jednom igraču Plavih

ČAČIĆ
– na put u Francusku 2016. poveo je četiri dinamovca

DALIĆ
– u Rusiji je 2018. imao jednog Modrog, a sada pet

Najnovije

Još iz rubrike