16.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Dječje viroze ove godine malo kasne: Obično se u srpnju smanjuje opterećenje...

Dječje viroze ove godine malo kasne: Obično se u srpnju smanjuje opterećenje na pedijatrijsku hitnu, to je nešto što odstupa od uobičajenog

Penju se temperature na termometrima, ali i na dječjim toplomjerima. “Te viroze, što trbušne, što respiratorne, kratki period par dana, ništa ozbiljnije, nešto trajnije”, objašnjava Maja, majka i odgajateljica. Dovoljno je to za posjet pedijatru. Oni kažu da su viroze ove godine stigle kasnije, ali s dobro poznatim simptomima.

Pedijatrica Andrea Kostinčer tako objašnjava kako djeca povišenu temperaturu imaju od jednog do dva dana, a uz to imaju problema sa začepljenosti nosa, suznim očima i promuklim suhim kašjem po noći. Pojačan pritisak zbog respiratornih viroza u Klaićevoj bolnici osjeti se posljednja tri tjedna.

“Sada kako polako popuštaju epidemiološke mjere otvara se put i širenju ostalih virusnih infekcija. Obično se u srpnju smanjuje opterećenje na pedijatrijsku hitnu službu, to je nešto što odstupa od uobičajenog”, istaknula je pedijatrica Višnja Tokić Pivac novinarki Nove TV Martini Bolšec Oblak.

Uobičajena nije bila cijela prošla godina. Epidemiološke mjere, distanca, online nastava, sve je to pomoglo u suzbijanju i ostalih virusa. Primjerice, u 2019. i 2018. pedijatri su pregledali oko 1.800.000 djece. Prošle godine bilo je 600.000 pregleda manje. A ove zime Hrvatski zavod za javno zdravstvo nije zabilježio niti jedan slučaj gripe, a znalo ih je biti i 70.000. Popuštanjem mjera vraćaju se i dobro znani virusi.

“Tako smo i mi bilježili veći broj pregleda u ambulanti i veći broj primitka. Međutim svi primici su u skladu s 2019., pa i uzročnici koje smo izolirali i oni iz 2019. godine”, zaključila je pulmologinja Ivana Maloča Vuljanko.

Živimo s tim virusima već desetljećima, a uz covid mjere su se malo “pritajili”. No proći će već za koji tjedan, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike