22 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Varaždinka stvara keramičke urne iz kojih klija novi život

Varaždinka stvara keramičke urne iz kojih klija novi život

Kako pepeo kućnog ljubimca ne bi postao konzerviran prah, Tajana Berga, varaždinska kreativka koja oblikuje jedinstvene keramičke proizvode, osmislila je keramičke urne iz kojih izrasta novi život. Njezine urne sada su u ponudi Spomengaja, krematorija i groblja za kućne ljubimce. Budući da je kućnim ljubimcima okružena čitav život, Berga je željela stvoriti nešto što bi njihov fizički kraj, kako pojašnjava, pretvorilo u novi početak. Zato je osmislila keramičke urne za interijere i eksterijere.

„Te se urne razlikuju po načinu izrade. Urne koje želimo ukopati, napravljene su od gline koja je tako paljena da prvo služi kao spremnik za pepeo, a potom se u kontaktu sa zemljom i vlagom lako razgrađuje. Urne pak koje su namijenjene interijerima, paljene su dva puta na tisuću stupnjeva i izuzetno su čvrste. Zahvaljujući tome mogu služiti kao tegle za cvijeće“, kazala je Tajana Berga koja se izradom ukrasnih te kućanskih predmeta od keramike bavi već tridesetak godina.

Urne za ukop u zemlju izvorne su boje pečene gline, a urne za interijere se dodatno oslikavaju. Svaka dobiva jedinstvene boje, uzorke i teksture. Posebno su atraktivne one zlatne i srebrne te one na koje je aplicirana čipka.

„Čim smo ove urne uvrstili u svoju ponudu, građani su se počeli za njih raspitivati. Posebno im se sviđa što sami odabirući urne Ateliera Berga sudjeluju u stvaranju novog života iz pepela ljubimca koji se ovdje kremira. Naime, ljudi sami odabiru sjeme ili sadnicu biljke koju će zasaditi u teglu. Neki razmišljaju o sukulentima, drugi o ružama, a treći o stablima… Mogućnosti je mnoštvo“, rekla je Jasenka Haleuš, voditeljica Spomengaja.

Pritom je izrazila nadu da će Spomengaj slične suradnje ostvariti i s drugim hrvatskim kreativcima i obrtnicima.

Spomengaj je u četvrtak 17. lipnja 2021. godine obilježio dvije godine rada. U tom razdoblju kontinuirano raste zanimanje građana za njegove usluge. Najviše se naručuje pojedinačno kremiranje tijela kućnog ljubimca. Ta se usluga najčešće traži za pse i mačke, no građani kremiraju i druge kućne ljubimce poput hrčaka, kanarinaca, kornjača i iguana.

Najnovije

Još iz rubrike