29.1 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo U subotu je ušlo gotovo 70 posto stranaca kao i rekordne 2019....

U subotu je ušlo gotovo 70 posto stranaca kao i rekordne 2019. na isti datum

Prvi podaci eVisitora Hrvatske turističke zajednice pokazuju da je u subotu u Hrvatskoj boravilo 36 posto više turista nego prošle godine na isti dan, ali i, još uvijek, 58 posto manje nego u bezbrižnoj 2019., kad su, iz sadašnje perspektive, turizmu tekli med i mlijeko.

Sezona bi trebala biti puno bolja od prošlogodišnje, jer je do danas s obje doze cijepljeno 30 posto građana EU, a s barem jednom dozom 50 posto. Zajedno s vrućinama, to utječe na manje kolanje virusa u populaciji, a onda i na pandemijsku kartu.

Čak je 55 posto EU sad u “zelenom”, što znači da građani tih država odnosno pokrajina u Hrvatsku mogu ući kao da korone nema, bez ikakvih potvrda. Sama Hrvatska je pak većim dijelom u narančastoj zoni (Sjeverna Hrvatska, Zagreb i Jadran), dok nam je samo panonska regija u zelenom. Zato nam, međutim, najvažniji gosti dolaze iz zelenih zona – Austrijanci, Talijani, Češi i Slovaci su ‘zeleni’, Njemačka također u velikom dijelu, Mađarska cijela, kao i Poljska. Slovenci su u narančastom, a jedina je čitava u crvenom Nizozemska.

Općenito je crveno manje od deset posto EU država odnosno njihovih pokrajina. Nama konkurentna Grčka je također miješano zeleno-narančasta, Španjolska isto tako, ali ona ima i četiri crvene zone. Svi koji nam dolaze iz zona koje nisu zelene, moraju imati Covid potvrdu, odnosno, ako ju nemaju, negativan nalaz PCR ili antigenskog testa, potvrdu o primljene dvije doze cjepiva (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, ruski Sputnik, kineski Sinopharm), ili potvrdu da je prošlo 14 dana od cijepljenja Janssenom koje se prima u jednoj dozi.

Ući se može i s prvom dozom Pfizera, Moderne ili Sputnika, i potvrda traje najviše 42 dana, odnosno do 84 dana u slučaju Astre. Dokaz je sad i potvrda o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva, uz određene uvjete, kao i potvrda o preboljenju. Priznaje se i samo liječnička potvrda o preboljenju, a ako netko nema ništa od toga, mora odmah po ulasku u Hrvatsku napraviti test i biti u karanteni do dolaska negativnog nalaza. Ako je test nemoguć, mora se izolirati na 10 dana.

Državljani EU i članovi njihovih obitelji, koji putuju iz trećih zemalja, moraju također imati neki od navedenig dokaza da bi ušli u Hrvatsku, dok državljani trećih zemalja, koji EU državljanstvo nemaju,mogu ući uz neku od tih potvrda ako imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja, ili su vlasnici kuća ili plovila u Hrvatskoj, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike