27.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Turistički djelatnici očajni zbog manjka radnika. Provjerilo se što je s projektom...

Turistički djelatnici očajni zbog manjka radnika. Provjerilo se što je s projektom CRO kartica. Čini se da je doživio fijasko

Ono čega ove turističke sezone najviše nedostaje i zbog čega će patiti kvaliteta usluge u turizmu, su konobari, pomoćni kuhari, sobarice, ali i kozmetičarke i vrtlari.

Turistički djelatnici s kojima je razgovarao reporter Ivan Kaštelan kažu da na sve moguće načine pokušavaju pronaći radnu snage za dva udarna mjeseca sezone, ali da je to uglavnom bez uspjeha. Po njima razlog je što je većina dosadašnjih sezonaca pronašla posao u nekoj drugoj struci jer ih nitko nije zvao prošlog ljeta.

Preostaju nam jedino stranci, a njih je prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ove godine 31.000 koji su dobili dozvolu za rad. No, velika većina njih posao je dobila u građevini, više od 17.000.

I Hrvatske gospodarske komore također kažu da je interes za stranim radnicima veći nego prošle godine jer se očekuje puno bolja sezona.

Iz Ministarstva turizma koje vodi projekt Hrvatska turistička kartica danas nisu otkrili koliko je poslodavaca koji su se odlučili na taj potez, ni koliko je Hrvata iskoristilo taj iznos za, primjerice, vikend na moru.

No, čini se da je projekt doživo fijasko.”Danas smo se malo poigrali, otišlo smo na stranicu CRO kartice. Jedino što se trenutno može kao popust dobiti je 10 posto popusta na smještaj, a nižu se cijenu može ostvariti u tek četiri restorana u Hrvatskoj, od kojih niti jedan nije na obali”, ispričao je Kaštelan, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike