28.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Teške riječi patrijarha Porfirija: Usvajanjem rezolucije o Srebrenici crnogorska vlast je iznevjerila...

Teške riječi patrijarha Porfirija: Usvajanjem rezolucije o Srebrenici crnogorska vlast je iznevjerila Boga

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je danas da je usvajanje Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu namijenjeno da “polarizira i dijeli (narode)” i da su se predstavnici službene Podgorice koji su je izglasali “stavili u službu sila ovog svijeta koje postoje samo i isključivo na polarizacijama”.

On je u besjedi koju je održao na vjerski praznik Duhovi ispred crkve Svete Trojice u Sremčici kazao da su predstavnici vlasti u Crnoj Gori “iznevjerili povjerenje mitropolita (crnogorsko-primorskog) Amfilohija”, iako su na “snazi (Amfilohija) došli na mjesto da grade mostove i otupe oštrice”.

– Iznevjerili su samim tim, usuđujem se kazati, i blagodat Božju… Kako netko može nama upravljati? Tako što će nas polarizirati, podijeliti. Jedne proglasiti za bijele, a druge za crne. Davno je latinska poslovica rekla ‘zavadi pa vladaj’, kazao je patrijarh u besjedi koju je prenio TV Hram.

Patrijarh Porfirije rekao i da svi narodi imaju “posebnosti i specifičnost”, ali da to nije razlog da budu udaljeni jedni od drugih.

– Mi podržavamo da svaki narod ima svoju državu, u tome vidimo blagoslov i izraz slobode, mogućnost da svatko razvija svoj specifičan dar da ga razvija i da daruje sebe drugome, ali i da prima drugoga sebi u svoje naručje…, poručio je patrijarh, prenosi Oslobođenje.

Najnovije

Još iz rubrike