23.2 C
Zagreb
Naslovnica Tech Nakon što je odobren novi lijek, je li moguće da stiže i...

Nakon što je odobren novi lijek, je li moguće da stiže i cjepivo protiv Alzheimera?

Potencijalno cjepivo protiv Alzheimerove bolesti uspješno je prošlo testiranja. Znanstvenici su cjepivo proglasili sigurnim te uspješnim u pokretanju imunološkog sustava.

Potencijalno je to važna vijest za one koji su u riziku od te bolesti osobito nakon što je prije nekoliko dana, prvi put nakon 18 godina, odobren jedan novi lijek protiv tog najčešćeg oblika demencije. Kao što se već javilo, primio ga je 70-ogodišnji amerikanac Marc Archambault.

Lijek se primjenjuje se kao mjesečna infuzija i prvi je lijek za Alzheimerovu bolest koji je usmjeren na uzrok bolesti, a ne samo na simptome. Usporava probleme s razmišljanjem i gubitak pamćenja.

Cjepivo AADvac1, pak, revolucionarno je postignuće znanstvenika u liječenju Alzheimerove bolesti s ohrabrujućim rezultatima, piše Iflscience.

Prema istraživanju, cjepivo potiče imunološki sustav u borbi protiv nakupljanja tau bjelančevina – čiji višak uzrokuje Alzheimerovu bolest.

U istraživanju je sudjelovalo 196 ispitanika, od kojih je 117 primilo cjepivo, a ostalih 79 placebo zamjenu.

Sve tau bjelančevine nisu štetne, te je cjepivo osmišljeno kako bi naučilo imunološki sustav raspoznati između korisnih i štetnih bjelančevina.

Cilj AADvac1 cjepiva je usporiti stvaranje štetnih tau bjelačevina i omesti razvoj nakupina te vrste bjelančevina – što je jedan od uzroka Alzheimera.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, otprilike 50 milijuna ljudi boluje od demencije, s godišnjim rastom od 10 milijuna novooboljelih.

Alzheimerova bolest najčešći je oblik demencije, koja čini čak 60 do 70% svih oboljenja ovakvog tipa, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike