28.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Mladi sve ranije stupaju u spolne odnose, a o mnogočemu nemaju pojma:...

Mladi sve ranije stupaju u spolne odnose, a o mnogočemu nemaju pojma: Muškarci nisu samo komarci koji prenose malariju, sudjeluju i jedni i drugi

Kao osnovnoškolac Eugen se cijepio protiv HPV-a, a reporterki Nove TV Martini Bolšec Oblak u Dnevniku Nove TV rekao je da bi isto preporučio vršnjacima.

”Ništa ne boli, slobodno je besplatno je, dođeš i osiguraš se. Dobijemo zdravlje. Da se nećemo razboljet i da nećemo dobiti HPV”, rekao je Eugen Begač, učenik Ugostiteljske škole Opatija.

Jednostavna računica, ali u praksi cijepi se 39 posto djevojčica i 25 posto dječaka.

”Muškarci nisu samo komarci koji prenose malariju nego i jedni i drugi sudjeluju i na neki način moraju snositi odgovornost”, objašnjava dermatovenerolog Mihael Skerlev.

HPV je krivac za čak šest vrsta karcinoma. Cjepivo za njega postoji, besplatno je i preporučuje se učenicima osmih razreda.

“Može se cijepiti i netko s 20 godina, nema gornje dobne granice, međutim preporuča se cijepljenje prije stupanja u spolne odnose”, komentira Tatjana Nemeth Blažić iz HZJZ-a.

Učenike o tome podučavaju i studenti medicine. I kažu, školarci o toj temi pojma nemaju.

”Oni se svi šokiraju kad saznaju da se 80 posto spolno aktivnih zarazi nekim oblikom HPV-a i nisu svjesni kako se on prenosi”, govori Jana Jelinić, nacionalna koordinatorica MRAk projekta, studentica Medicine.

Neugodne su to teme za roditelje, pa se oglušuju na statistiku gdje 14 posto mladih prvi odnos ima s 15 ili manje godina.

“Roditelji nemaju dovoljno informacija, nemaju dovoljno znanja o spolno prenosivim infekcijama. Najčešće su se odlučivale uvijek one majke koje su i same preboljele rak vrata maternice”, objašnjava Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te dodaje da je vrijeme da se zdravstveni odgoj ubaci u škole.

U Rijeci već pet godina takve teme obrađuju kroz predmet građanskog odgoja i obrazovanja. Pa imaju visoku procijepljenost učenika.

“Ukoliko govorimo o zdravlju onda je i tema HPV-a izuzetno važna tema i u sklopu GOO. Već od petog razreda djeca uče kako biti odgovorni prema sebi i drugima, pa i u području zdravlja”, rekao je Orjan Štimac Marušić.

Građanski odgoj planira i Zagreb kao izvannastavnu aktivnost, no tek od iduće jeseni.

”Cilj bi bio je da učenici sami budu u mogućnosti detektirati probleme u zajednici i da zajedno odlučuju o načinu kako ih rješavati”, komentira Iva Ivšić, Zastupnica u gradskoj skupštini grada Zagreba, MOŽEMO!.

Više od tri četvrtine građana u škole bi uvelo seksualno obrazovanje, pokazalo je istraživanje CESI-ja i IPSOSA. No iz Ministarstva obrazovanja odgovorili su nam da ne razmišljaju o predmetu spolnog odgoja jer se te teme obrađuju u međupredmetu zdravlje te nastavi biologije, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike