27.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Komunisti su franjevcima oduzeli elitno zemljište u Šibeniku, sad im država mora...

Komunisti su franjevcima oduzeli elitno zemljište u Šibeniku, sad im država mora platiti 60 milijuna kuna

Šibenski franjevci ostali su još 1959. bez ogromnog zemljišta u središtu Šibenika. Nešto više od 13 tisuća kvadrata između samostana Franjevačke provincije presvetog otkupitelja i današnjih ulica Matije Gupca, Andrije Šupuka i Vatroslava Lisinskog oduzela im je komunistička vlast. Naknadu za to im, kako proizlazi iz nepravomoćne presude Trgovačkog suda u Šibeniku donesene ovih dana, nikada nije plaćena.

Još 2001. obratili su se franjevci državi sa zahtjevom za naknadom, na koju su imali pravo prema ugovoru između Republike Hrvatske i Svete Stolice. No, na kraju su morali pokrenuti sudski spor. Tužba im je sada prihvaćena te im je dosuđeno nešto više od 19 milijuna kuna naknade. Međutim, kako je sud naložio da država plati i kamate za period dva desetljeća, ukupan iznos u ovom trenutku premašuje 60 milijuna kuna. Tu je još i dva milijuna kuna sudskih troškova.

Da franjevački Samostan u Šibeniku doista ima pravo na ovu golemu odštetu proizlazi iz pravomoćnog rješenja Ureda državne uprave šibensko-kninske županije. Njime je utvrđeno pravo na naknadu za oduzetih 13.118 kvadrata zemljišta.

U pitanju je strogi centar Šibenika gdje će kasnije niknuti poznata robna kuća Šibenka, bolnica, sud, nekoliko škola… To zemljište im je nacionalizirano rješenjem koje je donijeto 1959. godine.

“Mješovito povjerenstvo sastavljeno od jednakog broja predstavnika Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije, trebalo je prirediti popis imovine koja da će biti vraćena crkvi s naznakom roka povratka ili izvršiti prikladnu zamjenu za dio dobara koje nije moguće vratiti.

Hrvatska je pak od 2000. godine kao naknadu za oduzeta dobra koja nije moguće vratiti trebala isplaćivati primjerenu novčanu naknadu i to u četiri godišnja obroka. Kako nam oduzeta imovina nije vraćena ni naturalno, niti nam je plaćena naknada podnijeli smo tužbu”, naveli su predstavnici franjevačkog Samostana iz Šibenika.

Prvotno su tužbom tražili iznos od gotovo 29 milijuna kuna, jer je toliko prema njihovim procjenama iznosila tržišna vrijednost oduzetih nekretnina.

No, sud je angažirao vještaka koji je došao do nešto nižeg iznosa. Predstavnici države tvrdili su kako se ovim problemom bavi posebno crkveno-državno povjerenstvo stručnjaka, te kako ugovor između Republike Hrvatske i Svete Stolice ne određuje kriterije po kojima će se pravnim osobama katoličke Crvke određivati naknada za oduzetu imovinu. Upozoravali su kako Crkva nema pravo na naknadu u visini tržišne cijene koju su predlagali franjevci u tužbi.

Šibenski sud na kraju je utvrdio da je država još 2010. ponudila nagodbu Samostanu u Šibeniku, no na njezinoj realizaciji nije učinjeno ništa. Zbog toga je došlo do višegodišnjeg sudskog spora i ogromnog rasta kamata.

“Republika Hrvatska nije dostavila sudu podatak da se postupilo po uputi mješovitog povjerenstva potpisanoj 28. srpnja 1999. godine. U njoj je stajalo da će Ministarstvo pravosuđa naložiti državnim pravobraniteljima sklapanje Nagodbe i Sporazuma. Nema ni podataka da se nadležno državno odvjetništvo obratilo Ministarstvu vezano za tu nagodbu.

Osim toga, Republike Hrvatska nije pristala na predloženu Nagodbu za isplatu po Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme Jugoslavenske komunističke vladavine u četiri obroka, pa Samostanu nije preostalo ništa drugo nego zatražiti zaštitu pred sudom podnošenjem ove tužbe 16. srpnja 2010. godine”, primjećuje sud.

Prihvaćena je i opsežna analiza nakon koje je vještak utvrdio da je u pitanju zemljište čija je tržišna vrijednost nešto manja od 1.700 kuna po metru kvadratnom. U konačnici je izračunao da država samostanu mora platiti 19.020.271,45 kuna. Primjera radi, da se išlo na običnu naknadu prama pravilima izvlaštenja taj iznos bi se kretao oko 3,6 milijuna kuna.

Veću je vrijednost sud prihvatio budući da je Republika Hrvatska sklopila ugovor sa Svetom Stolicom u čijem je tumačenju Ministarstvo pravosuđa navelo da se naknada za oduzetu imovinu mora isplatiti prema primjerenoj cijeni, čija se visina utvrđuje prema podacima pribavljenim od nadležne Porezne uprave a prema procijenjenoj vrijednosti zemljišta ili bliskog područja na temelju kupoprodajnih ugovora. To je u svojoj analizi u obzir uzeo i vještak čiji je zaključak šibenski sud i prihvatio.

Na ovu presudu i franjevci i država imaju pravo uložiti žalbu, ukoliko se u međuvremenu ipak ne odluče nagoditi van suda, piše Telegram.

Najnovije

Još iz rubrike