2.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Sve više oboljelih od melanoma: Što se prije otkrije, to je bolja...

Sve više oboljelih od melanoma: Što se prije otkrije, to je bolja prognoza

Dolaskom ljeta i izlaganja kože štetnim UV zrakama, Grad Zagreb i ove je godine proveo akciju “Djeluj sada” u kojoj su svi zainteresirani građani mogli besplatno pregledati madeže. Među njih 320 otkriveno je čak 38 tumora što je najbolji dokaz koliko su važni preventivni pregledi kože, kao i čuvanje od dugotrajnog i opasnog izlaganja sunčevim zrakama.

Počele su velike vrućine, a malo odmora u hladovini itekako dobro dođe. Mnogi se tako i štite od sunca.

– Nosim sunčane naočale to je ono osnovno, a ostalo izbjegavam da idem po suncu ako ne moram, kazala je jedna gospođa.

– Moram paziti jer već dugo godina imam probleme, kad je duga zima i naglo dođe sunce, dobijem opekline odmah, dodala je druga.

A kada je u pitanju koža – opreza nikada dosta. Jedna mala promjena u izgledu ili boji madeža može upućivati na razvoj tumorskih stanica. Upravo zato u Zagrebu se već 14 godina provode besplatni pregledi kože.

– Na uzorku od 320 pregledanih građana, otkrili smo 38 zloćudnih tumora kože, od toga je bilo sedam suspektnih melanoma kože. To je zaista puno veći broj od uobičajenog i posebno od 40 do 50 godina, rekla je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika za zadravstvo Grada Zagreba.

Povećani broj oboljelih primjećuju i u Referentonom centru za melanom. Razlog vide i u otkazivanju termina za vrijeme pandemije. No, zato je sada pravo vrijeme za pregled.

– Što je melanom otkriven u ranijoj fazi, to je bolja prognoza i veći su izgledi za izlječenje, kazao je dr. Tomislav Duvančić, dermatovenerolog u KBC-u Sestre Milosrdnice.

Sunce je dokazano, nažalost, kancerogeni čimbenik u nastanku tumora na koži, solarij ne preporučujemo nikako, preporučujemo zaštitu od sunca i kad je visok UV indeks izbjegavanje sunca od 10 i 16 sati.”

Liječnici također ističu kako je povećana i dostupnost dermatoloških usluga. Referentni centar uveo još jednu ambulantu, a na preglede se preko uputnice čeka do mjesec dana, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike