32.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kremu za sunčanje ravnomjerno rasporedite i pustite da se upije

Kremu za sunčanje ravnomjerno rasporedite i pustite da se upije

Krema za sunčanje nije toliko učinkovita ako se pravilno ne nanese. Kada SPF kremu pravilno upotrebljavate, štitite kožu od sunčevih štetnih UV zraka, smanjujete rizik od opeklina, raka kože i preuranjenih znakova starenja. Zato dermatologinja Y. Claire Chang i tvrdi da je ‘krema za sunčanje najvažniji korak u redovitoj rutini njege kože’.

U nastavku saznajte što kažu dermatolozi o tome kako se nanosi krema za sunčanje i na što pripaziti kako bi ona što bolje djelovala.

Prvo odaberite odgovarajuću kremu za sunčanje za sebe

– Najbolja krema za sunčanje je ona koju ćete redovito koristiti i sjetiti se ponovnog nanošenja – kaže dr. Chang. Opcija ne nedostaje, ali kako znati koja je prava za vas? Evo kako znati na što treba obratiti pažnju:

– UVA je prvenstveno odgovorna za tamnjenje i prerano starenje kože, dok UVB može uzrokovati opekline – kaže dr. Chang. Međutim, izloženost UVA i UVB može dovesti do raka kože, pa je ključno odabrati kremu za sunčanje s širokim spektrom koja štiti od jednog i od drugog.

– Svima je potrebna UV zaštita, uključujući i tamnije tonove kože – napominje dr. Markowitz.

Vodootporne formule: Ako ćete puno plivati ​​ili se znojiti, odaberite vodootporne kreme za sunčanje.
– Nakon ​​40 minuta u vodi treba ponovno nanijeti kremu. Vrlo vodootporna ‘krema za sunčanje ostaje na koži i nakon ​​80 minuta u vodi, ali nakon toga je treba ponovno nanijeti – kaže dr. Chang.

Mineralni blokatori poput cinkovog oksida ili titanovog dioksida: I dr. Chang i dr. Markowitz preporučuju korištenje mineralnih krema više od kemijskim krema za sunčanje jer je manja vjerojatnost da će izazvati iritaciju i učinkovite su odmah nakon nanošenja (kemijskim kremama za sunčanje treba neko vrijeme da se upiju u kožu prije nego što postanu potpuno učinkovite).

Mineralni blokatori obično sadrže cinkov-oksid ili titan-dioksid koji stoje na koži i djeluju kao barijera koja reflektira UV zrake. Kemijska krema za sunčanje, s druge strane, sadrži filtre poput oktizalata ili avobenzona, koji prodiru u kožu i štite je upijajući UV zrake.

Kako pravilno i učinkovito nanijeti kremu za sunčanje?

1. Započnite s debelim slojem

Markowitz ovo naziva ‘temeljni sloj’ i voli ga zvati ‘gusti fizički blokator’. Zaklada za rak kože preporučuje korištenje čašu pune kreme za sunčanje za pokrivanje cijelog tijela, što je otprilike pola čajne žličice za zaštitu lica i vrata.

2. Lice zadnje namažite kremom za sunčanje

Krema za sunčanje trebala bi biti zadnji korak u jutarnjoj rutini njege kože prije nego što se našminkate. To znači da je trebate staviti odmah nakon što nanesete serum i hidratantnu kremu.

Možete koristiti i hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom, sve ovisi o osobnim preferencijama – ali i dalje trebate nanijeti osnovni sloj kreme za sunčanje, čak i ako vaša šminka ima zaštitni faktor, napominje dr. Markowitz. Većina šminke sadrži samo SPF 15 ili manji, što nije dovoljno za potpunu zaštitu.

3. Ravnomjerno ju rasporedite

Ako stavljate kremu u ruke prije nego što ju nanesete na lice, velika je vjerojatnost da će se određena količina kreme izgubiti. Da biste izbjegli to na ruke stavite veću količinu kreme od one koja će vam trebati, kaže dr. Chang. Ravnomjerno ju rasporedite.

4. Pokrijte često zaboravljena područja

– Jedna od žarišnih točaka za pojavu karcinoma kože je linija rasta kose i tjeme – kaže dr. Markowitz. To je zato što većina ljudi ne želi stavljati zaštitnu kremu u kosu, ali ima dosta laganih, nemasnih sprejeva namijenjenih tim područjima. Uz to, zaštitite ruke, vrhove stopala, uši i usne.

5. Pustite da se krema upije prije izlaganja suncu

To se posebno odnosi na kemijske kreme za sunčanje kojima treba vremena da se upiju prije nego što postanu potpuno učinkovite. Doktor Chang preporučuje da pričekate 15 do 30 minuta prije nego što izađete van.

6. Ponovite stavljanje kreme kroz dan

– Kreme za sunčanje s vremenom gube svoju učinkovitost – kaže dr. Chang. Morate je ponovno stavljati najmanje svaka dva sata – ili svakih 90 minuta, ako možete. Ponovno nanošenje šminke može biti gnjavaža, pa bi bilo dobro da nabavite SPF puder ili toniranu krema za sunčanje.

7. Otiđite u hlad kad god je to moguće

Čak i ako nosite SPF kremu i redovito je ponovno nanosite, to vas neće 100 posto zaštititi od UV zraka. Zato dr. Chang predlaže da nosite odjeću koja štiti od sunca, kape ili šešire, te da budete u hladu tijekom najjačeg sunca, piše Prevention, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike