19.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Objavljeni detalji akcije u GSKG: Riječani obrađivali Gospodina 10% i poduzetnike u...

Objavljeni detalji akcije u GSKG: Riječani obrađivali Gospodina 10% i poduzetnike u Zagrebu

U četvrtak su u Zagrebu uhićene četiri osobe povezane s gospodarskim kriminalom, među ostalima voditelj Odjela za hitne intervencije u GSKG-u. Uz šefa odjela za hitne intervencije GSKG-a Nevena Blaževića, uhićeno je i troje direktora građevinskih tvrtki, kojima je, sumnja se, Blažević namještao unosne poslove. Za trojicu okrivljenih USKOK traži određivanje istražnog zatvora, a trećeokrivljeni Mario Jurinić pušten je iz pritvora, potvrdio je za HRT njegov odvjetnik Petar Petrović.

– To je jedan privatnik koji je slijedom nekakvih okolnosti, loših po sebi, završio tu gdje jest. Stariji je gospodin, nije kažnjavan, uredno podmiruje obveze prema državi. Na kraju krajeva, on je teški bolesnik. Imao je srčanih problema, tlak, jetra, bubreg. U biti to su iznimke, gdje bi on teško i završio u istražnom zatvoru, rekao je Petrović.

Dobriša Rubes, odvjetnik drugookrivljenog Davora Redžeka, rekao je pak za HTV da smatra kako njegov klijent nije ni mogao imati svojstvo počinitelja kaznenog djela.

– Mislim da su predstavnici stanara ti koji su angažirali tvrtke za obnovu zajedničkih dijelova nekretnina, a ne osobe iz GSKG, kazao je za HTV.

Objavljeni detalji

Policija je jutros objavila detalje višemjesečnog istraživanja, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana starosti 54, 49, 57, 51 godinu zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva, odnosno, zbog sumnje da je 54-godišnjak počinio kaznena djela primanja mita u gospodarskom poslovanju, a ostali osumnjičeni kaznena djela davanja mita u gospodarskom poslovanju.

Sumnja se da su od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu, osumnjičeni 54-godišnjak, kao voditelj u trgovačkom društvu u vlasništvu Grada Zagreba te ujedno i predsjednik povjerenstva za listu izvoditelja radova trgovačkog društva, koristeći svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi provođenja hitnih intervencija na objektima, a koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana, s ostalim osumnjičenima dogovorio da će njihovim trgovačkim društvima i obrtima osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova te poslova hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem trgovačkog društva, da će požurivati naplatu računa i osigurati pružanje drugih usluga, pod uvjetom da mu zauzvrat isplate novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla te pruže i druge usluge, a na što su oni pristali.

Osumnjičeni 54-godišnjak je, koristeći svoj položaj, a radi stjecanja protupravne imovinske koristi, na različite načine pogodovao određenom broju trgovačkih društava i obrta koji se bave građevinskim radovima, održavanjem zgrada te hitnim intervencijama. Ta pogodovanja su se očitovala kroz pokazivanje ponuda ostalih ponuđača, kako bi vlasnici prijavljenih društava potom mogla prilagoditi i dostaviti povoljniju ponudu, dogovora kod pripreme postupaka izravnog ugovaranja, prioritetnog angažiranja kod hitnih intervencija i zahvata u odnosu na druge subjekte s liste sposobnih izvođača gradskog trgovačkog društva te kroz prioritetnu naplatu izvedenih radova, u odnosu na maksimalni zakonski rok i druga trgovačka društva i obrte.

Pored navedenog sumnja se da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu, 54-godišnjak 49-godišnjaka obavještavao o aktualnim poslovima izvođenja građevinskih radova, pokazivao mu ponude drugih ponuditelja kako bi ovaj mogao sačiniti povoljnije ponude i tako dobiti poslove te mu je korištenjem svog položaja i utjecaja dogovorio poslove i prije nego što bi bile pribavljene ponude drugih zainteresiranih izvođača, a za što je dogovoreno da će mu zauzvrat 49-godišnjak isplaćivati novčanu naknadu i obaviti rekonstrukciju njegovog stana, bez naplate usluge radova.

Isto tako, u travnju 2020. godine je omogućio zapošljavanje supruge 49-godišnjaka u gradskom trgovačkom društvu putem agencije te je tijekom studenog 2020. godine ishodio da se zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Zauzvrat mu je 49-godišnjak obavio rekonstrukciju stana.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.”

USKOK predložio istražni zatvor protiv svih okrivljenika

USKOK je pak, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1967., 1972., 1964., 1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju i davanja mita u gospodarskom poslovanju, priopćeno je iz DORH-a.

Osnovano se sumnja da su u razdoblju od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine, u Zagrebu, I. okr. kao voditelj dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva d.o.o. (GSKG) te ujedno i predsjednik Povjerenstva za listu izvoditelja GSKG-a, koristeći svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi provođenja hitnih intervencija na objektima pod upravljanjem GSKG koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana, dogovorio s II., III. i IV. okr. da će trgovačkim društvima i obrtima poslovanje kojih su oni vodili, osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova te hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem GSKG, požurivati naplatu računa i osigurati im pružanje drugih usluga. Zauzvrat je I. okr. od II., III. i IV. okr. tražio da mu isplate novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla te da mu pruže i druge usluge, na što su oni pristali. Tako je I. okr. korištenjem svog položaja i utjecaja u GSKG osigurao da trgovačka društva II. okr. dobiju unosne građevinske poslove pod uvjetom da mu II. okr. isplati novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenih poslova te da izvrši rekonstrukciju njegovog stana naplate usluge radova.

Ujedno je I. okr. kao protuuslugu omogućio zapošljavanje supruge II. okr. u GSKG. Nadalje je I. okr. s III. okr. dogovorio dodjeljivanje poslova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama pod upravljanjem GSKG pod uvjetom da mu III. okr. isplati novčanu nagradu u iznosu od 10 posto vrijednosti svakog posla s GSKG te da u njegovom stanu izvrši određene radove bez naplate usluge radova. Također je I. okr. s IV. okr. za proviziju od najmanje 2,5 posto od vrijednosti ugovorenih poslova omogućio njegovom trgovačkom društvu i građevinskom obrtu dodjeljivanje unosnih građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG kao i prioritetnu isplatu ispostavljenih računa.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Uskok objavio za što tereti Nevena Blaževića i trojicu poduzetnika, a vlasnik tvrtke koja je od GSKG dobila poslove u vrijednosti 800.000 kuna sve priznao: Ćiri sam morao dati 10 posto

Policija nakon dužeg praćenja prekinula ugodan život Gospodinu 10% iz GSKG, supruga nije obuhvaćena istragom

Najnovije

Još iz rubrike