28.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Tropska noć u dijelu Dalmacije, danju vruće, i do 35, izdano upozorenje...

Tropska noć u dijelu Dalmacije, danju vruće, i do 35, izdano upozorenje na toplinski val

Nastavlja se niz sunčanih i vrlo toplih dana. Jučer je bilo vruće u mnogim područjima, najviše u Kninu, 31,9 stupnjeva. U dijelovima Dalmacije temperatura se nije spuštala ispod 20, što je prema definiciji tzv. tropska noć.

Danas će biti još malo toplije, osobito u unutrašnjosti Dalmacije. Diljem zemlje će prevladavati sunčano. Sunca će u izobilju biti i u nastavku tjedna i bit će vruće u mnogim područjima, i do 35, osobito u danima vikenda, kad bi toplinski val mogao negativno utjecati po zdravlje svih nas.

Tek rijetko gdje će biti kraćeg osvježenja u obliku pljuskova, javlja N1.

Nalazimo se u prvom ovogodišnjem toplinskom valu. Vrućina će se idućih dana još i intenzivirati, stoga je DHMZ izdao upozorenje na toplinski val, koji bi u nedjelju mogao biti umjereno opasan, osobito za stanovnike Zagreba, Karlovca i Rijeke.

U ponedjeljak će situacija biti još ozbiljnija, i to u većini predjela zemlje.

Toplinski val definiramo kao razdoblje produljenog trajanja povišenih dnevnih te osobito maksimalnih temperatura zraka. U nastavku tjedna temperature bi mogle rasti i do visokih 35.

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

Idućih dana tople će biti i noći, temperatura se neće spuštati ispod 20, u dijelovima Dalmacije, što je prema definiciji tropska noć.

Kao preporuku savjetujemo da se izbjegavate boravke na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, rashladite svoj dom, rashladite tijelo i pijete dovoljno tekućine.

Najnovije

Još iz rubrike