25.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Rimac: Tomaševiću se žuri, pogotovo nakon prvog uvida u stanje

Rimac: Tomaševiću se žuri, pogotovo nakon prvog uvida u stanje

Politički analitičar Ivan Rimac gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao prve poteze novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, a osvrnuo se i na suradnju platforme Možemo! i SDP-a.

“Pregovori prije izbora pokazali su da postoji izvjesna spremnost na koaliranje SDP-a i Možemo!. Međutim, dogovor je bio da se na izbore izađe samostalno i mislim da je to u prvom redu Možemo! inzistiralo, što se pokazalo vrlo dobrim potezom. Naravno, ta sklonost koaliciji postoji, pogotovo što je potreban još jedan zastupnik da se postigne većina u Gradskoj skupštini i time da puna podrška upravi koju će voditi Tomislav Tomašević“, kazao je Rimac.

Osvrnuo se i na program Možemo!, navodeći da su pobrojani neki prioriteti koji su uglavnom usmjeravaju na kvalitetu života, posebno starijih građana i mladih.

“Ne vidim dovoljno prioriteta koji se odnose na rast gospodarstva ili poticaje koji su vezani za gospodarstvo. Imamo obnovu grada, popravke ili unaprjeđenje infrastrukture grada, od odlaganja otpada do pitanja kanalizacije. Međutim, dalje od toga se nije išlo u pogledu poticanja gospodarske aktivnosti”, istaknuo je.

“U ovom trenutku su vjerojatno svi pod pritiskom toga što su našli u financijama u gradskoj blagajni i libe se dati neka dugoročna obećanja. Početak gradnje metroa je izuzetno skup i zahtjevan projekt, kao i veće intervencije u prometnoj infrastrukturi.”

Tomašević je u ponedjeljak postavio novu Upravu Holdinga, no nikakvog natječaja nije bilo, već ih je imenovala Skupština Holdinga koju sada čine Tomašević i njegovi zamjenici, Danijela Dolenec i Luka Korlaet. Zbog ovog poteza Tomaševića su kritizirali protukandidati na lokalnim izborima, ističući da je novi gradonačelnik prekršio svoja obećanja.

“Ova situacija je pokazala da se Tomaševiću žuri, pogotovo nakon prvog uvida u stanje i mislim da je logično bilo da traži najsposobnije ljude koji bi mogli preuzeti finacije u ovim ključnim dijelovima upravljanja gradom a da pri tome ne dođemo do kolapsa pojedinih službi. Što se tiče kritike, mislim da oporba teško podnosi poraz. Puno je u toj kritici načelnih stvari koje se odnose na to kako je on krenuo već sada u intervenciju, u upravljanje gradom, a nije formirana skupština”, smatra Rimac, dodajući da oporba čeja bilo kakav potez gradske vlasti da bi imali što kritizirati.

“Gradonačelnik na raspolaganju ima po mojoj procjeni prkeo 1.500 različitih funkcija, to jest radnih mjesta o kojima neposredno ili posredno odlučuje. Naravno da to sve ne može popuniti stranačkim ljudima, naravno da će trebati raspisivati javne natječaje i tražiti sposobne ljude. Međutim, upravljanje centralnim sustavom mora biti pod utjecajem politike, to jest onoga tko je dobio vlast”, dodao je Rimac.

Govreći o stanju u HDZ-u, Rimac je istaknuo da je tu uvijek postojala desna struja te da ne može ocijeniti koliku podršku u stranci trenutno ima Andrej Plenković.

“Proglašenje kolosalnim uspjehom onoga što je HDZ napravio na ovim izborima je samo pokušaj Andreja Plenkovića da se smanji javna kritika njegovog rada i uspjeha. Kad to nije uspjelo, naravno da će čovjek postati nervozan, suočava se s činjenicama koje strukturno pobijaju njegove ocjene uspjeha na izborima i to rezultira ne samo promjenom stava javnosti, nego i otvara ustra kritičarima u stranci”, kazao je Rimac.

Najnovije

Još iz rubrike