25.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Nemojte prisiljavati djecu da se ispričaju: Ovo su bolji pristupi

Nemojte prisiljavati djecu da se ispričaju: Ovo su bolji pristupi

Ako prisiljavate djecu da samo ponavljaju riječ ‘oprosti’, nećete ih naučiti i što ta riječ zaista znači. Ako dijete nauči da isprike izgledaju na taj način, tako će se s njima nositi i u budućnosti.

– Želite da se dijete ispriča? Ono što zapravo želite je da dijete osjeća autentično kajanje. Oni neće shvatiti ovu zbunjujuću i složenu emociju ako ih samo natjerate da ponove vaše riječi – kaže dr. Siggie Cohen, psihologinja specijalizirana za razvoj djece.

Ako želite da se vaše dijete ispriča, pokušajte ovaj pristup od dr. Cohen i recite djetetu:

– Želiš se ispričati? Ispričavamo se kad nam je zbog nečega žao i koristimo riječ ‘oprosti’. To ponekad može pomoći da se i mi i druga osoba osjećamo bolje. Želiš pokušati?

Upotrebom ovih riječi pomažete djetetu da razumije čitav koncept, a ne samo da ponavlja riječ ‘oprosti’ jer ste mu to rekli. Tako se dijete uči ispričavati jer zna da je učinilo nešto loše.

Prema njoj, ovaj koncept počnite primjenjivati kad je dijete malo starije, odnosno predškolske dobi.

– Ako se ipak ne žele ispričati, recite im nešto poput ovog: ‘Čini mi se da još nisi spreman/a i to je u redu. Uzmi vremena i ispričaj se kada budeš spreman/a’ – dodala je dr. Cohen

Prestanimo prisiljavati djecu da se ispričaju, kaže klinička psihologinja dr. Becky Kennedy. Ona roditeljima savjetuje da shvate otpor djece, a potom uvedu model isprike. Ovo je njezin pristup:

‘Teško je pronaći glas isprike, ha? Upotrijebit ću ga za tebe. Žao mi je. Bila sam toliko frustrirana i to je samo izletjelo iz mene. Postoji li nešto što mogu napraviti da pomognem?’

– Kad se dijete odbije ispričati, osjeća sram. Moramo smanjiti sram kako bismo djetetu pomogli da uči i mijenja se – kaže dr. Becky, a piše Pure Wow, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike