28.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kekin: Dobili smo 200.000 glasova, građani očekuju da preuzmemo stvari

Kekin: Dobili smo 200.000 glasova, građani očekuju da preuzmemo stvari

Gradska skupština Grada Zagreba održat će konstituirajuću sjednicu. Kakva će biti njezina uloga, ali i suradnja platforme Možemo sa SDP-om? Je li zagrebački gradonačelnik prekršio obećanje i doveo se u sukob interesa imenovanjem vodstva Holdinga bez prijedloga skupštine?

Ivana Kekin iz Nove ljevice u emisiji U mreži Prvog, rekla je kako je sve spremno i da se vesele.

“Danas ćemo se tek konstituirati, a onda će se ići u reorganizaciju”, kazala je Kekin.

SDP-ov Ivan Račan rekao je kako je novi osjećaj biti manjinski partner, ali da vidi mogućnost za dobru suradnju.

“Vjerujem da ćemo pomoći u onome što je platforma Možemo! iznijela kao veliki reformski paket u gradu Zagrebu na čemu su dobili izbore i naša uloga je da im u tome pomognemo”, istaknuo je Račan.

Davor Filipović (HDZ) rekao je da će biti konstruktivna oporba. Da će podržavati sve što procijene da je dobro, a kritizirat sve što procijene da nije dobro. Nudit ćemo rješenje i bit ćemo iznimno aktivni, naglasio je.

Na pitanje kakve će biti uloga Skupštine, Kekin je rekla da su oni dosad pokazali da su kvalitetna oporba i da im je ovo prva prilika da pokažu kako je to kada je u poziciji netko tko je kvalitetan i tko će uvažavati oporbu i njezine prijedloge ukoliko budu kvalitetni i na korist građana.

“Očekujemo da Skupština bude mjesto argumentirane rasprave gdje ćemo sučeljavati naša viđenja i rješenja i kroz to pronalaziti ono što je najbolje”, istaknula je.

Osvrnula se i na prve poteze gradonačelnika.

“Ti prvi potezi govore kakvu nam je situaciju ostavila bivša vlast u Zagrebu, uključujući gospodina Filipovića i njegovu stranku koji su bili u koaliciji s gospodinom Bandićem. Situacija je bila takva da smo morali djelovati krizno i hitno pri čemu smo djelovali pošteno. Imenovali smo manjinu i upravnog i nadzornog odbora kako bi se na javnim natječajima izabrala većina, ali da se kriza počne sanirati i da se može krenuti u restruktuiranje Holdinga”, rekla je.

Filipović se nije s njom složio.

“Kršiti zakon ne može biti pošteno, rekao je. Od gradonačelnika smo slušali u kampanji da će uvesti novi model upravljanja Zagrebom, a dobili smo kršenje zakona i zapošljavanje bez javnih natječaja. Govorio je i da će se sve raditi u oslanjanju na vlastite kapacitete, a prvi potez je angažiranje vanjskih stručnjaka. Iznenađuje me da su imenovani članovi prihvatili to imenovanje uz kršenje zakonskih odredbi”, istaknuo je.

Kekin mu je odgovorila da ništa od navoda koje je iznio nije točno.

“Mi smo u predizbornoj kampanji govorili da ćemo angažirati vanjske stručnjake. Mi smo imali savjet neovisnih stručnjaka koji su pomagali u kreiranju naših politika i kako ćemo ih provoditi. Moralo se hitno djelovati, jer je situacija to tražila. Dvjesto tisuća glasova koje je dobio Tomislav Tomašević garantira nam povjerenje građana koji očekuju da preuzmemo stvari u svoje ruke”, tvrdi Kekin.

“Simptomatično je da je Povjerenstvo za sprečavanja sukoba interesa djelovalo nevjerojatno brzo na temelju javnih izvora. Mnogi od nas su godinama apelirali na Povjerenstvo da djeluje na temelju javnih izvora i to se dogodilo na primjeru gdje očito dolazi nešto novo u gradu Zagrebu i stvara se nemir u raznim strukturama. Vrijeme će pokazati je li zakonito ili nije”, rekao je Račan.

Dodao je i kako argument za čekanje Skupštine nije dobar argument jer danas je konstituirajuća sjednica, a prva sjednica će tek biti u srpnju.

“Ako je gradonačelnik procijenio da mora hitno djelovati, valjda je njegovo pravo da hitno djeluje u onome za što smatra da je jako bitno za građane grada Zagreba”, naglasio je Račan.

Jedna od kritika, posebno HDZ-a je da nemaju dovoljno svog kadra, međutim Kekin je rekla da su uzeli ljude koji su se dokazali kao stručnjaci. Račan je rekao da je Tomašević komunicirao s njima da će to napraviti i razloge zašto i mi smo se složili. Njegova je odgovornosti i pravo, istaknuo je.

Filipović je rekao kako bi bilo dobro kod imenovanih članova uprave, s obzirom da su već bili u Holding, dobiti informacije jesu li dobili otpremnine kad su odlazili iz Holdinga prije.

“Sadašnji predsjednik uprave tužio je Holding i izgubio sporove. Bilo bi dobro vidjeti ima li novih sporova jer ako ima, onda je to veliki problem da imate predsjednika uprave koji eventualno ima neke nove sporove s zagrebačkim Holdingom. To su bitne informacije koje su trebale doći do skupštinskih zastupnika, a one nisu došle”, rekao je Filipović, prenosi HRT.

Najnovije

Još iz rubrike