27.8 C
Zagreb
Naslovnica Sport Eriksenu će pod kožu biti ugrađen defibrilator

Eriksenu će pod kožu biti ugrađen defibrilator

Christianu Eriksenu, koji se srušio na utakmici Danske i Finske na početku EURA u subotu, bit će pod kožu ugrađen kardioverter defibrilator (ICD), objavio je Danski nogometni savez.

Ugradbeni kardioverter defibrilator (engl. implantable cardioverter defibrilator – ICD) je elektronički uređaj sličan elektrostimulatoru srca koji se ugrađuje ispod kože pacijenta.

Srčani zastoj (arest) ili nagla srčana smrt javlja se kada abnormalni srčani ritam poput ventrikularne tahikardije (VT) ili ventrikularne fibrilacije (VF) sprječava normalan srčani rad i cirkulaciju krvi do mozga i ostalih važnih organa. Te opasne aritmije bez upozorenja mogu biti fatalne u nekoliko minuta, stoga ih je teško ili nemoguće liječiti uobičajenim metodama.

ICD, ponekad popularno zvan defibrilator je uređaj napajan posebnom baterijom koji značajno povećava preživljavanje u slučaju pojave ovakvih aritmija. ICD ne može spriječiti nastanak aritmije, ali je može uspješno detektirati i tretirati, te tako povratiti normalan srčani ritam i spasiti život.

ICD tretira aritmije na tri načina: Kardioverzijom, defibrilacijom, stimulacijom (anti-tahikardija stimulacija).

Kardioverzija i defibrilacija su oboje pojmovi koji označavaju isporuku električnog šoka koji prekida opasnu aritmiju i vraća normalni srčani ritam. Ako je pacijent pri svijesti isporuka šoka je bolna i opisuje se kao „udarac u prsa“. Najčešće ipak šok kod opasne aritmije isporučuje se tek kada pacijent izgubi svijest i pritom ne osjeti isporuku šoka. Anti-tahikardija stimulacija uključuje isporuku kratkih ciklusa stimulacija (5-10). Anti-tahikardija stimulacija nije bolna, i gotovo je neprimjetna. Manji broj pacijenata može imati neugodan osjećaj ubrzanog srčanog rada (palpitacije).

Obzirom da je ICD sofisticirano računalo, posjeduje memoriju u kojoj se snima srčana aktivnost pacijenta kao i svaki poremećaj srčanog ritma i njihovo tretiranje od strane ICD-a. Takav način monitorianja ima veliku dijagnostičku vrijednost, te olakšava liječnicima liječenje takvih pacijenata i dodatnu ugađanje terapije i uređaja svakom pacijentu.

Osim liječenja opasnih tahikardija, današnji moderni ICD ima i sve mogućnosti standardnog elektrostimulatora srca za liječenje bradikardija.

ICD se sastoji kao i elektrostimulator od generatora pulsa i jedne ili više elektrodi. Generator pulsa sastoji se od posebne baterije koja proizvodi električki šok i pokreće cijeli sistem, te računalnog sklopa s aplikacijom koja nadzire cijeli sustav. Elektrode ICD-a monitoriraju električne impulse iz srca i šalju informacije o srčanoj aktivnosti pacijenta računalu ICD-a.

Ugradnja kardioverter defibrilatora. Najčešće se operativni zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji ili dubokoj sedaciji, a po potrebi moguće je i da se pacijent potpuno uspava za potrebe testiranja uređaja. Tehnika implantacije ista je kao i kod ugradnje trajnog elektrostimulatora. Implantacija traje oko 60 minuta, piše kbcsm.hr

Liječnik objasnio kako dolazi do dramatičnih situacija koja se dogodila Eriksenu

Liječnik potvrdio da je Eriksen imao zastoj srca, otkrio i kako ih je nasmijao u teškim trenucima

Najnovije

Još iz rubrike