27.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Zašto biste čašu za četkice za zube trebali redovito prati?

Zašto biste čašu za četkice za zube trebali redovito prati?

Mnogi upravo ovaj predmet preskoče prilikom čišćenja kupaonice.

Držač za četkice ili čaša u kojoj ih držite među najprljavijim je stvarima u kupaonici. A često upravo te predmete zanemarujemo prilikom čišćenja.

U jednoj studiji je testirano 30 površina u 22 kuće. Među njima je bilo u 6 površina u kupaonici. Rezultati su pokazali da su na 27% daski za wc pronađene plijesan i gljivice, dok je isto pronađeno na čak 64% držača za četkice.

Od ukupnog broja testiranih držača za četkice na njih 27% posto nađena je koliformna bakterija koja može ukazivati na prisutnost fekalija, a na njih 14% pronađene su stafilokok.

“Držači za četkice ili čaše u kojima ih držite pružaju mnoge uvjete koji mikrobima trebaju. Tamno je, vlažno i ne čisti se dovoljno često”, rekla je Lisa Yakas, mikorbiologinja.

Kako fekalne bakterije dospiju do četkica?
Ako vas zanima kako fekalne bakterije uopće mogu dospjeti u držač za četkice, odgovor je prilično jednostavan. Vodu u WC-u puštate bez da prije toga spustite dasku pa se te čestice lako prošire cijelom prostorijom.

Površine u kupaonici koje bismo trebali najčešće čistiti uključuju wc, umivaonik, slavine, ručke i čašu za četkice. Trebali bi ju oprati sapunom i vodom ili je staviti u perilicu suđa. Što se četkice tiče, pak, nju biste trebali namočiti u otopinu vodikovog peroksida ili vodicu za ispiranje usta. To bi trebalo ubiti većinu bakterija, piše Eat this, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike