VIDEO Aktivist Greenpeacea “ima sreće što ga nisu skinuli snajperisti”, kaže njemački ministar

Prosvjednik Greenpeacea koji se paraglajderom srušio na nogometni stadion u Njemačkoj tijekom utakmice Euro 2020. imao je sreću da ga policija nije ustrijelila čuvajući zonu zabrane leta, rekao je političar, prenosi Independent.

Aktivist je izgubio kontrolu nad paraglajderom iznad Allianz Arene u Münchenu samo nekoliko minuta prije početka utakmice Njemačke s Francuskom u utorak navečer.

Potom je krenuo prema terenu, zamalo promašivši neke gledatelje na tribinama, prije nego što je uništio tehničku opremu i na kraju sletio na travu.

Joachim Herrmann, ministar unutarnjih poslova Bavarske, rekao je da su snajperisti uočili transparent Greenpeacea i stoga odlučili da neće intervenirati.

Snimke incidenta pokazale su da su na aktivističkom padobranu ispisane riječi “Izbaci naftu Greenpeace”.

“Ali da je policija došla do drugačijeg zaključka, da se možda bavila terorističkim napadom, avijatičar bi možda platio životom”, dodao je gospodin Herrmann, prenosi Independent.

Minhenska policija priopćila je kako su dvije osobe prebačene u bolnicu zbog, kako su opisali, “ne ozbiljnih” ozljeda.

Policajci su uhitili 38-godišnjaka iz države Baden-Württemberg u vezi s “raznim kaznenim djelima”.

Policija je izjavila: “S tim u vezi, sada se, među ostalim, provode istrage za različita kaznena djela prema Kaznenom zakonu i Zakonu o zračnom prometu.

“Policijska uprava München naglašava da uopće nema razumijevanja za takve neodgovorne radnje u kojima se prihvaća znatna ugroženost ljudskog života.”

Organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace u izjavi je istaknula da je aktivist prije nego što je naišao na tehničke poteškoće, namjeravao baciti balon unutar stadiona kako bi podigao svijest o klimatskoj krizi.

“Molimo dvoje ljudi ozlijeđenih jučer tijekom akcije Greenpeacea da prihvate naše iskrene isprike”, stoji u izjavi.

“Pilot je htio ubaciti balon na stadion, ali je morao hitno sletjeti jer ručna kontrola gasa paraglajdera zatajila.”, prenosi Independent.

Skandal na Euru! Na utakmicu Francuske i Njemačke spustio se padobranac i poslao poruku

Share This Article