28.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kad bebe počinju reagirati na svoje ime i što ako to izostane?

Kad bebe počinju reagirati na svoje ime i što ako to izostane?

Tek rođenim bebama ne treba puno vremena da počnu reagirati na svijet oko sebe. One će krenuti glavu prema glasu majke ili oca gotovo od samog početka i ubrzo će se početi smiješiti nasmiješenim licima koja ih gledaju.

Mnogi roditelji pomisle kako njihova beba reagira na svoje ime već u dobi od četiri mjeseca, ali to vjerojatno nije tako. Veća je vjerojatnost da obraća pažnju na glasove, na poznato i utješno prisustvo ljudi koji su s njome od rođenja. I to je zbilja dobro jer pokazuje da je djetetov sluh dobar, ima odličnu kontrolu mišića i stvara privrženost s bliskim ljudima.

Bebe svoje ime počinju prepoznavati i reagirati na njega u dobi između pet i devet mjeseci. To je ključna prekretnica i rani pokazatelj pravilnog razvoja. To je znak da vaša beba počinje raditi na neovisnosti. Ona polako počinje shvaćati da ste vi i ona dva odvojena bića.

Nježni ton glasa, topli izrazi lica i izbjegavanje upotrebe nadimaka pomoći će vašoj bebi da poveže svoje ime sa sobom, ali i s ljubavlju i sigurnošću koja zrači iz vas. Razgovarajte s njom i zovite je imenom kroz svakodnevne aktivnosti kao što su promjena pelena, hranjenje i igranje.

Ukoliko vaše dijete do devet mjeseci starosti ne počne reagirati na svoje ime, obratite pozornost na koji način komunicira i svakako o tome porazgovarajte sa svojim pedijatrom.

Jednostavan test reakcije na ime provodi obučeni stručnjak i to je učinkovit način za prepoznavanje i liječenje mogućih razvojnih poremećaja.

– Iz govorne i jezične perspektive, problemi s prepoznavanjem imena mogu biti znak receptivnih jezičnih problema, kao i kašnjenje u vještinama socijalne komunikacije – objasnila je dr. Caitlin Raaz, docentica za audiologiju i govorne jezične znanosti na Sveučilištu Northern Colorado u SAD-u.

– Većina modela rane intervencije usmjerena je na roditelje, odnosno obitelj. To znači da terapeut prvenstveno radi s roditeljima, pružajući im obuku i podršku kako bi mogli djelovati kao dječji terapeuti. Takav model može biti izuzetno učinkovit jer su roditelji djetetu prvi i najvažniji učitelji – dodala je, a prenosi fatherly.com, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike