28.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Tko su novi Tomaševićevi ljudi? Zanimljivo, samo je uži krug Možemo! znao...

Tko su novi Tomaševićevi ljudi? Zanimljivo, samo je uži krug Možemo! znao što se sprema

Počele su ozbiljne promjene u Gradu Zagrebu, koje su u izbornoj kampanji najavljivali Tomislav Tomašević i zeleno-lijevi blok Možemo!.

U ponedjeljak je objavljeno da je Skupština Zagrebačkog holdinga na sjednici razriješila dosadašnji nadzorni odbor i upravu te imenovala novi NO u djelomičnom sastavu, od tri člana: predsjednica je Suzana Brenko, a članovi Ratko Bajakić i Damir Topić. Imenovan je i djelomični sastav Uprave Holdinga od dva člana, i to Nikola Vuković kao predsjednik i Ante Samodol kao član. Na javnim natječajima koji će se raspisati u najkraćem mogućem roku birat će se preostala tri člana Uprave te preostali članovi Nadzornog odbora.

Tomašević i njegovi zamjenici, Danijela Dolenec i Luka Korlaet, u pisanom su priopćenju opisali trenutnu situaciju kao hitnu i neodgodivu jer su Zagrebački holding d.o.o. i ovisna društva, prema revidiranom konsolidiranom izvješću iz 2020. godine, prvi put u posljednjih sedam godina iskazala ukupni sveobuhvatni gubitak od 305 milijuna kuna. Zato su bez najave imenovali novo vodstvo Holdinga. Tomašević je izjavio da je pred novoimenovanom ekipom analiza stanja, refinanciranje kratkoročnih obaveza, analiza i kontrola te zaustavljanje nepotrebnih troškova, kako bi se zaustavio ovaj trend, što je i podloga za restrukturiranje.

“Jasno je da su Holdingu potrebne promjene, prije svega restrukturiranje. Vodili smo se time da nam trebaju članovi Nadzornog odbora, ljudi koji poznaju situaciju. Radi se o ljudima s iskustvom i ljudima koji poznaju sustav, da ne gubimo vrijeme.

Imenovali smo minimalni broj članova Uprave kako bismo odmah počeli djelovati, jer za javni natječaj treba neko vrijeme, a raspisat ćemo ga vjerojatno već idući tjedan”, objasnio je Tomašević. Za Vukovića i Samodola rekao je da poznaju sustav te da su već bili na nekim pozicijama u Holdingu, ali su otišli jer se nisu slagali s modelom upravljanja koji je u njemu prethodno postojao.

Suzana Brenko je menadžerica. Karijeru je započela u Ministarstvu financija, gdje je provela osam godina, a bila je, između ostalog, i predsjednica Uprave Croatia banke.

Ratko Bajakić je direktor je i većinski vlasnik ICF-a, dioničkog društva za usluge, čiji su glavni predmeti poslovanja upravljačke djelatnosti holding društava te savjetovanja u vezi s poslovanjem i upravljanjem.

Bajakićev izbor ne iznenađuje jer je on član Savjeta Možemo!, koji je Tomašević predstavio u travnju. Članovi Savjeta još su doktor zaštite okoliša Darko Znaor, inženjerka biologije Nataša Janev Holcer, financijski stručnjak Ratko Bajakić, ginekologinja Jasenka Grujić, dvostruki zlatni olimpijac Tomislav Paškvalin, ekonomist Ivo Bičanić, operna pjevačica Dunja Vejzović, arhitektica Hildegard Auf-Franić te urbanisti Vinko Uhlik i Borislav Doklestić.

Iz pouzdanog izvora dobili smo informaciju kako je upravo Bajakić odigrao najvažniju ulogu u odabiru novih članova vodstva Zagrebačkog Holdinga. “A dijelom smo odlučili nakon unutrašnjeg skautinga”, kažu u Možemo!.

Damir Topić jedan je od vodećih odvjetnika u Hrvatskoj u područjima preuzimanja i spajanja, bankarskog prava i tržišta kapitala.

Nikola Vuković je u Zagrebačkom holdingu bio pomoćnik predsjednika Uprave za strategiju i razvoj, direktor Službe za korporativni razvoj, direktor Sektora upravljanja ljudskim resursima, razvoja i korporativnih komunikacija.

Ante Samodol više je od 20 godina na rukovodećim funkcijama u vanjskoj trgovini, bankarstvu, državnom sektoru te u obrazovanju. Od 2013. do 2014. bio je član Uprave Holdinga zadužen za financije.

Zanimljivo je da – kako smo dobili informacije iz zeleno-lijevog bloka – i kako dio ekipe u Možemo! i njezinih koalicijskih partnera nije znao što se sprema u Zagrebu i za promjene su saznali iz medija.

Međutim to je demantirao bliski Tomaševićev suradnik, koji je Jutarnjem listu rekao kako je većina vijećnika o tome informirana. A detaljnije će ih u utorak obavijestiti Tomašević ili njegovi najbliži suradnici, na dogovorenom sastanku vijećnika njihove koalicije, na kojem će se dogovoriti strategija u Gradskoj skupštini, koja je sazvana za četvrtak.

Tomašević je pregovore sa SDP-om o sklapanju suradnje u Gradskoj skupštini ocijenio dobrim.

– Više-manje su završeni i očekuje se da idu na tijela unutar naših stranaka. Tu ne očekujem nikakve probleme, 17. lipnja očekujem konstituiranje Skupštine, a mi ćemo se vjerojatno zajedno, kao partneri, obratiti javnosti prije toga i predstaviti sadržaj sporazuma – rekao je Tomašević, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike