22 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Liječnik objasnio kako dolazi do dramatičnih situacija koja se dogodila Eriksenu

Liječnik objasnio kako dolazi do dramatičnih situacija koja se dogodila Eriksenu

Internist pulmolog Marko Jakopović gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao stanje danskog nogometaša Christiana Eriksena koji se srušio na terenu tijekom utakmice protiv Finske na Euru.

Liječnik danske nogometne reprezentacije Morten Boesen izjavio je u nedjelju kako je Eriksen pretrpio srčani udar na terenu tijekom utakmice protiv Finske na Euru te kako ga se oživljavalo na travnjaku, no kako uzrok još nije poznat. Danas se iz bolnice oglasio i sam Eriksen koji je rekao da se osjeća jako dobro, no ostaje na pretragama kako bi se doznao uzrok.

“Službena dijagnoza se ne zna. Prema informacijama iz medija radi se o srčanom udaru, ali to još nije potvrđeno. Vjerojatno je bio problem sa srcem što se zna dogoditi vrhunskim sportašima i rekreativcima. Sad je dobro, no pitanje je što će biti s njegovom karijerom. Nažalost još nemamo točne informacije o tome što se dogodilo”, rekao je Marko Jakopović iz Zagrebačkog sportskog saveza.

No, ovo nije prvi ovakav slučaj. “Zadnjih godina se priča o iznenadnom srčanom arestu kod sportaša i rekreativaca kad dolazi do poremećaja ritma ili slabljenja aktivnosti srčanog mišića zbog čega dolazi s smanjenog protoka krvi kroz mozak pa osobe izgube svijest. Ima slučajeva kad sportaši takvu situaciju nisu preživjeli”, dodao je Jakopović.

Naravno, teoretičari zavjere odmah su prozvali cjepivo protiv koronavirusa kao glavnog krivca za ovaj zdravstveni problem:

“Koliko znam, Eriksen se nije ni cijepio pa to nema veze. Ima primjera da se nakon cijepljenja dešavaju upale srčanog mišića kod mlađih, no podaci iz SAD-a su takvi da je preko 140 milijuna ljudi dobilo dvije doze cjepiva, a zabilježeno je 400-tinjak upala srčanog mišića i svi su preživjeli. Opasnije je dobiti covid pa imati tu upalu jer znamo da preko 20% bolesnika s covidom imaju problema sa srčanim mišićem.

Na pitanje jesu li ovakve scene sve češće kod vrhunskih sportaša, rekao je:

“Ovakve situacije na terenu iznimno su rijetke. Manje od jednog na sto tisuća sportaša u SAD-u imalo je takvu situaciju. Češće se događa rekreativcima. Svi sportaši su pod intenzivnim nadzorom, njegov liječnik u klubu je vrhunski kardiolog i rekao je da nije bilo naznaka problema. Klasični EKG nažalost ne pokazuje sve te srčane mane pa trebaju i dodatne pretrage vrhunskim sportašima.”

Naglašava da se ovakvi slučajevi češće događaju rekreativcima ili u nižim sportskim ligama. “Zahtjevi prema sportašima su sve veći iako su to osobe koje su toliko fizički spremne da mogu igrati svaki treći dan utakmicu. Koliko god trenirali, imamo velik problem i nisam siguran da će ljudska tijela moći pratiti zahtjeve marketinga i gledateljstva. Neki završe karijeru kao invalidi”, dodaje Jakopović.

Na koncu se osvrnuo na pružanje prve pomoći i rekao da u ovakvim situacijama svakako prvo treba provjeriti diše li osoba, je li pri svijesti i kuca li joj srce. Ako nije pri svijesti ili nema pulsa, odmah treba pozvati hitnu pomoć. “Dok ne dođe hitna, osobu se okrene na bok i izvadi jezik kao što je napravio danski kapetan. Kolege su vratile život nogmetaša na terenu u život, svaka im čast, to laik ne bi mogao”, zaključio je Jakopović.

Najnovije

Još iz rubrike