27.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Čičak i Botica o 50. obljetnici Hrvatskog proljeća

Čičak i Botica o 50. obljetnici Hrvatskog proljeća

Navršava se 50 godina od Hrvatskog proljeća, nacionalnog kulturno-političkog pokreta koji je tražeći reforme, decentralizaciju i veće slobode u sklopu tadašnje Jugoslavije nagovijestio buduću hrvatsku samostalnost. Tijekom nasilnog sloma i gušenja pokreta cijela je generacija studenata i intelektualaca maknuta s javne scene, tisuće su izgubile posao ili završile u zatvorima, piše HRT.

Tim povodom u Studentskom centru u Zagrebu danas će biti otvorena izložba, a u Matici hrvatskoj sutra počinje dvodnevni simpozij.

– Sve ono što nije odgovaralo partijskom uzusu bilo je zabranjeno…pa i pjevanje, ne samo vile Velebita nego najjednostavniji bećarci ili gange, rekao je Stipe Botica, predsjednik Matice Hrvatske, gostujući u emisiji “Studio 4”.

– Tad smo kao mladi imali snage, entuzijazma i nekako nismo bili svjesni što se događa. Mislim bili smo svjesni, dugoročno smo gledali, nadali smo se nečem boljem. I to bolje se ostvarilo, rekao je Ivan Zvonimir Čičak, jedan od studentskih vođa Hrvatskog proljeća i politički zatvorenik.

Najnovije

Još iz rubrike