25.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Tomo Medved: Do sezone grijanja vraćamo 20 tisuća obitelji u domove

Tomo Medved: Do sezone grijanja vraćamo 20 tisuća obitelji u domove

“Ova Vlada je nakon potresa stala uz narod što je bilo očito cijelo ovo vrijeme. Tako će biti i ubuduće, a sama činjenica da je Vlada RH preuzela obvezu financiranja obnove u cijelosti jamstvo je da će se sve obnoviti”, rekao je za Večernji list potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za obnovu potresom pogođenih područja.

“U rekordnom razdoblju od svega četiri mjeseca nakon potresa započeli smo s obnovom kuća, a s javnim objektima kao što su škole, domovi zdravlja, starački domovi ili zgrade sudova još i prije. Do sada je obnovljeno više od 70 kuća, na njih 150 traju radovi, a za koji dan potpisat će se ugovori za obnovu još 3000 kuća. Potpuno razumijem ljude koji su ostali bez svojih domova, ali učinit ćemo sve da obnovimo i zadnju kuću. Očekujem bolju suradnju i od lokalnih čelnika i uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama završiti obnovu. Ova Vlada je nakon potresa stala uz narod što je bilo očito cijelo ovo vrijeme. Tako će biti i ubuduće, a sama činjenica da je Vlada RH preuzela obvezu financiranja obnove u cijelosti jamstvo je da će se sve obnoviti”, rekao je Medved u intervjuu za Večernji list.

Kako riješiti problem osoba privremeno nastanjenih u kontejnerima i kamp-kućicama uoči dolaska ljetnih vrućina?

Mogli smo smjestiti sve ljude u čvrste objekte, no to bi podrazumijevalo smještaj i izvan ove županije. Kako su ljudi željeli ostati kraj svojih domova i imanja, postavili smo više od 2100 mobilnih kućica i kontejnera. Zima je donijela jednu vrstu problema, ljeto će donijeti druge poteškoće i svjesni te činjenice opremamo kućice i kontejnere. Zimus smo ih opremali grijalicama, a sada klima-uređajima kako bismo ljudima olakšali boravak u takvim uvjetima. No ne želim da se to shvati kao rješenje problema. Obnova je jedino trajno rješenje.

Je li realno očekivati da će svi stanovnici Banovine stradali u potresu do ove zime biti u čvrstim objektima, pod krovom?

Sve ćemo učiniti da se do sezone grijanja oko 20 tisuća obitelji vrati u svoje kuće i stanove, ali bilo bi neodgovorno obećati da će se do sljedeće zime obnoviti središta Petrinje, Gline ili Siska, što je gotovo nemoguće. Očekujem još veći odaziv tvrtki koje će se uključiti u obnovu, prenosi N1.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Najnovije

Još iz rubrike