27.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Policija je tijekom vikenda zaustavljala vozače: Rekorder je imao 3,4 promila

Policija je tijekom vikenda zaustavljala vozače: Rekorder je imao 3,4 promila

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske.

Pojačane aktivnosti tijekom vikenda bile su usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja kao što su: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela i prekršaji motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, od 11. 6. do 13. 6. 2021. godine, utvrdili su ukupno 4.327 prekršaja od čega izdvajamo:

– 376 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,4 g/kg izmjerena je kod počinitelja na području PU požeško-slavonske;

– 1.796 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveće prekoračenje od 231 km/h izmjereno je na području PU vukovarsko – srijemske;

– 584 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa;

– 286 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske i to 90 prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PUzagrebačka sa 292 prekršaja.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU zagrebačke, gdje su utvrđena 73 prekršaja, dok je najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen na području PU istarske i to 61 prekršaj.

Detaljnom analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i to 97, počinili vozači starosti od 18 do 24 godine, kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola bila do 0,5 g/kg, a najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije bila je od 0,51 do 1,00 g/kg.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 19 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 22 teška prekršaja, od kojih najviše:

– nedopuštena koncentracija alkohola – 9 prekršaja,

– upravljanje prije stjecanja prava – 5 prekršaja,

– upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 5 prekršaja,

– upravljanje brzinom većom od dozvoljene – 2 prekršaja i

– odbijanje utvrđivanje prisustva alkohola u organizmu – 1 prekršaj.

Iz tog razloga 11 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 10 vozača proveden je žurni prekršajni postupak gdje je predloženo određivanje maksimalnih kazni.

Od 11. 6. do 13. 6.2021. godine, na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 72 prometne nesreće s nastradalim osobama, u kojima su četiri osobe smrtno stradale, 16 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 81 osoba je lakše ozlijeđena.

Prema statističkim pokazateljima u prvih pet mjeseci 2021. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradala 91 osoba, što je za 3 osobe ili 3,4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u kojem je smrtno stradalo 88 osoba.

S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, s poduzimanjem navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Savjeti sudionicima u prometu

– vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,

– brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

– poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

– ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

– ne koristite mobitel tijekom vožnje,

– koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

– pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

– bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

– pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

– prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

– ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću.

“Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom”, kažu iz policije.

Savjeti i preporuke za vozače mopeda i motocikala:

– prije vožnje očistiti vizir, staviti zaštitnu kacigu i pravilno je zategnuti,

– uz zaštitnu kacigu, koristiti i drugu zaštitnu opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice),

– zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nose svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima,

– provjeriti tlak u gumama,

– upaliti dnevno ili kratko svjetlo,

– ne upravljati pod utjecajem alkohola ili droga,

– poštivati dopuštena ograničenja brzine,

– prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),

– prilikom vožnje u skupini, voziti u slijedu jedan iza drugoga,

– voziti sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika, jer je to za vozače ostalih vozila mrtvi kut (iznimka je samo situacija kada se kreće kolnikom koji ima samo – po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika),

– prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknuti se dovoljno od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera),

– ne voziti slalom između vozila,

– izbjegavati vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima,

– kontrolirati svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispitivati mogućnosti svog mopeda ili motocikla u prometu na cestama,

– predviđati poteze vozača (drugih) automobila,

– voziti se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe,

– poduzeti i sve drugo što je u njihovoj moći da budu sigurni u prometu, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike